La o simplă analiză, observăm că domnul primar Decebal Făgădău și-a croit un buget în cel mai pur stil electoral cu putință, lansând cheltuieli și investiții fără a avea și acoperire bugetară. Mai exact, domnul primar vrea să cheltuiască anul acesta cu peste 100 milioane lei mai mult decât are în buget.

La un buget total de venituri de 771,4 milioane lei, Primăria prognozează cheltuieli de 887,8 milioane lei, cu 116,4 milioane lei mai mult. De ce? Pentru că urmează an electoral și primarul trebuie să dreagă busuiocul celor 3 ani de eșecuri.

Bineînțeles, în capul listei de cheltuieli vor sta, ca și până acum, programele sociale, adică pomeni, gratuități și subvenții, cele ce aduc cele mai multe voturi. „Programele și acțiunile cu caracter social ocupă o pondere semnificativă în cadrul bugetului local. Se continuă acordarea tichetelor valorice, premii în bani persoanelor care împlinesc vârsta de 80 de ani și familiilor care aniversează 50 de ani de căsătorie, rechizite și cadouri pentru copii, ajutoare pentru încălzire, gratuitate pe mijloacele de transport în comun, subvenție la căldură”, se arată în expunerea de motive a Bugetului.

Mai mult, începând din acest an, cuplurile care nu pot face copii îi vor putea cere lui Făgădău bani pentru fertilizare in vitro, ca modalitate de a crește natalitatea în Constanța. „Începând cu anul 2020, cuplurile infertile cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală, de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului vor primi sprijin financiar pentru reproducerea umană asistată medical. Obiectivul îl reprezintă creșterea natalității în rândul populației, pe raza Municipiului Constanța.”, se precizează în buget.

Ceea ce este cu adevărat trist este că în continuare, primarul Decebal Făgădău, după trei ani de mandat, arată că este complet rupt de realitățile și problemele Constanței.

Pentru a vă face o idee, Primăria va aloca 23 milioane lei pentru Poliția Locală, 27 milioane lei pentru cluburile sportive și activități sportive, 65 milioane lei pentru gratuitățile pe autobuz. În timp ce pentru spitale va aloca suma de 731 mii lei, de aproape 50 de ori mai puțin decât pentru cluburile sportive. Asta în condițiile în care Constanța nu are un spital de pediatrie, nu are spital regional, iar spitalul județean și cel de boli infecțioase sunt vai de capul lor.

Vreți să știți câți bani va aloca Făgădău pentru implementarea programului Școală după școală în Constanța? ZERO LEI!

Vreți să știți câți bani va aloca Făgădău pentru construirea de bazine de înot, terenuri și săli de sport în curtea școlilor? ZERO LEI! Făgădău înțelege prin investiție în educație să schimbe geamuri și să tencuiască școala.

Bineînțeles, în bugetul pe 2020 sunt trecute și proiectele pe care ne-am și săturat să le tot auzim și niciodată să le vedem: strada Ștefan cel Mare, monitorizare video în oraș, reabilitarea zonei Peninsulare etc.

Vedem din modul în care a fost construi bugetul că Primăria vorbește despre proiecte pentru care nici măcar nu are bani. De fapt, Primăria nu are bani nici măcar pentru cheltuielile de funcționare. Potrivit proiectului de buget, deficitul bugetar pentru funcționare va fi de 52 milioane lei, iar deficitul bugetar pentru dezvoltare va fi de 64 milioane lei.

Este clar că primarul Făgădău se pregătește de campania electorală cu bani pe datorie, pe care însă constănțenii îi vor plăti în cele din urmă.

(Visited 2.502 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.