Conform codului etic al profesorului, cadrele didactice nu au voie să primească de la copii sau părinții lor altceva decât daruri simbolice, cum sunt florile, mărțișoarele sau felicitările. În unele instituții de învățământ, aceste interdicții sunt prevăzute și în regulamentele interne.

Noul Cod Etic al Profesorului, publicat în octombrie 2018 în Monitorul Oficial, interzice categoric meditațiile cu elevii de la clasă. De asemenea, primirea de cadouri din partea elevilor sau a părinților este interzisă explicit.

Un director dintr-o școală din Brăila a pus chiar afișe în instituție cu aceste reguli și a organizat ședințe cu părinții pentru a-i anunța despre noile interdicții.

Cum poate fi sancționat un profesor

În cazul în care nu respectă prevederile Codului, profesorii pot fi sancționați disciplinar, de către o comisie de cercetare, numită de Consiliul Profesoral.

Prin urmare, pentru ca un dascăl care primește cadouri să suporte consecințe, este nevoie de o decizie în acest sens a colegilor lui, la propunerea directorului sau a 1/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație ori ai consiliului profesional. Sancțiunile disciplinare în învățământul preuniversitar sunt următoarele:

  • observația scrisă
  • avertisment
  • diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 10%, pe o perioadă de 1-3 luni
  • suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control
  • destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare și de control din învățământ
  • desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

 

(Visited 1.034 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.