Eveniment

Capcana din PNRR pentru polițiști și militari: pensii reduse cu 40%, crește vârsta de pensionare cu 3 ani

Polițiștii și militarii s-au trezit cu o ditamai surpriză neplăcută în PNRR-ul elaborat de Guvernul României și aprobat de organismele europene.

Scris de 
 pe data 
23 martie, 2022

Practic, statul român și-a asumat să treacă pensiile militare doar pe principiul contributivității inclusiv retroactiv, ceea ce ar însemna, potrivit calculelor sindicaliștilor, o reducere cu 40% a acestor pensii.

Emil Păscuț, președintele Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”, citat de bugetul.ro, susține că polițiștii vor primi o lovitură dură în viitorul apropiat, anume: majorarea vârstei de pensionare și înlocuirea sistemului de pensii militare cu sistemul bazat pe contributivitate.

Păscuț afirmă că statul român și-a asumat „această obligație în PNRR” și acuză că vârsta de pensionare se va mări cu cel puțin 3 ani pentru polițiști și că se va trece de la sistemul de pensii militare la cel pe contributivitate.

Același semnal de alarmă a fost tras și de deputatul Dumitru Corană, președintele Sindicatului Polițiștilor Diamantul. Acesta susține că măsura se va aplica și retroactiv, iar pensia medie va scădea de la 4.000 de lei la circa 2.500 de lei

Liderul Sindicatului Polițiștilor Diamantul a declarat pentru siteul national.ro că are informații că va crește și vârsta de pensionare.

„A mai fost o dată pe contributivitate, până în 2015. Atunci exista un bonus, în legea respectivă, care se aplica peste plafonul rezultat din contributivitate, în funcție de vechimea în sistem a fiecăruia. Dar și așa au fost scăderi de pensii, cam 15% dintre polițiști au fost afectați, a fost un scandal monstru. Dacă se va trece acum pe contributivitate și nu va exista acel bonus, polițiștii vor avea pensii mai mici cu 40%. Acum nici nu știm cum va fi reglementarea, pentru că este posibil să se recalculeze și pensiile aflate în plată, cum s-a făcut și cu Legea 263 din 2010, cu aplicabilitate din 2011. În anul 2011 pensia nu era ca acum, cu salariul net, era doar cu niște elemente fixe din salariu. Dacă între 2011 și 2015 au fost doar 15% care au primit pensii mai mici, acum vor fi aproape 80%. În prezent, pensia medie a unui polițist este de 4.000 de lei. Dacă se trece pe contributivitate, va ajunge undeva la 2.500 de lei”, a declarat Dumitru Coarnă, deputat PSD, citat de National.ro.

Actualitate