Actualitate Sănătate

Casele de asigurări, obligate să ofere o listă cu serviciile medicale de care a beneficiat asiguratul și costurile lor

Potrivit unui nou act normativ, casele de asigurări de sănătate vor fi obligate ca, la cererea asiguraților, să le pună acestora la dispoziție lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent, transmite avocatnet.ro

Scris de 
 pe data 
4 august, 2020

Potrivit Legii nr. 165/2019 pentru completarea art. 234 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, publicat în Monitorul Oficial, asigurații din România pot cere un raport ce include deconturile făcute de CNAS în numele acestora.

Măsura se va aplica începând de joi, 6 august, dar cei interesați vor putea face solicitarea doar după ce Ministerul Sănătății elaborează și normele pentru implementarea acesteia (termenul legal este de 60 de zile), transmite avocatnet.ro

Concret, actul normativ dă posibilitatea celor asigurați de a solicita casei de sănătate la care sunt înregistrați o listă ce conține toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care au beneficiat în anul precedent.

După cum este prevăzut în lege, autoritățile trebuie să răspundă la această solicitare în cel mult 45 de zile, în lista trimisă fiind obligatoriu să se regăsească, pe lângă serviciile medicale pe care le-a primit o persoană asigurată, contravaloarea acestora, furnizorii serviciilor, dar și data în care acestea au fost efectuate.

Lista cu medicamentele, serviciile și dispozitivele medicale de care a beneficiat o persoană în urmă cu un an se va putea accesa și online prin intermediul dosarului electronic de sănătate al respectivei persoane.

 

Actualitate