Actualitate

Cât mai trimiteți militari la moarte sigură cu tehnică veche de 50 de ani? Am pierdut 20 de MIG-uri în 28 de ani, pe timp de pace

20 de avioane MiG s-au prăbușit în România din 1994 până în prezent.

Scris de 
 pe data 
3 martie, 2022

Pe timp de pace, în ultimii 28 de ani, România a pierdut nu mai puțin de 20 avioane MiG 28 LanceR care s-au prăbușit cele mai multe din cauza unor defecțiuni tehnice. Aeronavele au peste 50 de ani vechime, sunt demult depășite atât moral cât și fizic, sunt un adevărat pericol pentru viața piloților dar și a celor de la sol. Cu toate acestea, MApN continuă să ne vândă iluzia că avem flotă de avioane de vânătoare funcțională, care ne poate proteja spațiul aerian.

De ce trebuie să moară în continuare militari fără ca cineva să vadă problema de ansamblu? Tehnica veche de zeci de ani ucide. Și din păcate nu ucide inamici, ci propriii camarazi, tineri care intră în armată cu entuziasmul pentru o carieră onorabilă în serviciul patriei.

Locul avioanelor MiG din serviciul Forțelor Militare Aeriene este în cel mai bun caz la muzeu, dacă nu la fier vechi, dar în niciun caz pe cer. De multe ori, piloții și-au sacrificat viața și nu s-au catapultat doar pentru ca avioanele să nu cadă peste case sau în zone populate. Și ca de fiecare dată , oficialitățile militare, acei generali de carton cu umerii încărcați de stele dar lipsiți de responsabilitate, pun ștampila rece a accidentului, vorbind punctual de cauze seci ale unor prăbușiri care sunt, de fapt, premeditate.

Să urci piloți și echipaje în aeronave vechi de 40-50-60 de ani nu înseamnă decât un sadism feroce și dispreț total față de viața și siguranța militarilor.

Vă mai amintiți de acel camion militar vechi de 50 de ani care s-a defectat pe serpentinele din zona Bran-Rucăr, căzând în prăpastie și ucigând mai mulți militari? Când s-a reclamat starea deplorabilă a dotării, s-a găsit colonelul Șpaclu să le transmită militarilor că și-au greșit cariera dacă vor să circule în autocare cu aer condiționat.

Acum, domnilor colonei și generali, cu ce au greșit cei 9 militari care și-au pierdut viața ieri noaptea? De ce nu se urcă măriile voastre în avioane vechi de 60 de ani și în camioane de pe vremea lui Dej?

Actualitate