IT & Gaming

Câțiva studenți români au creat scaunul ce detectează pozițiile incorecte ale coloanei vertebrale

O invenție inovativă a unor tineri din Cluj ar putea deveni indispensabilă vieții de birou. Este vorba de scaunul care te atenționează atunci când coloana vertebrală nu stă în poziția corectă.

Scris de 
 pe data 
26 martie, 2018

Dispozitivul a fost creat de un grup de studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj și poate detecta pozițiile incorecte ale coloanei vertebrale în timp ce stai pe scaun.

Tinerii au lucrat aproape un an pentru a elabora proiectul, ideea fiind o urmare a altor proiecte:

Ne-am dat seama că ne doare foarte tare spatele încercând să dezvoltăm alte produse”, a declarat unui dintre studenții care au ajutat la elaborarea proiectului, Ionuș Danci, pentru Digi24.

Proiectul are un mare avantaj, deoarece constă într-un dispozitiv ce poate fi adaptat oricărui scaun.

Fiecare utilizator poate să își calibreze singur scaunul” a mai spus Danci.

Dispozitivul dispune de mai mulți senzori ce detectează pozițiile incorecte pe care utilizatorii respectivului scaun le au și, prin intermediul WI-FI, îi alertează pe aceștia printr-o notificare pe telefon, pe laptop sau pe calculator să își corecteze poziția.

„Ne-am creat singuri senzorii pentru că nu am reușit să găsim ceva util pe piață, i-am integrat în scaun, în căptușeală, ei preiau date de la utilizator, le trimit mai apoi la o bază de date, iar aplicația de calculator și cea de telefon mobil preiau datele, le analizează și în timp real creează un profil”, a afirmat un alt student care a participat la crearea invenției, George Flutur, pentru Digi24.

În viitor, tinerii își doresc ca dispozitivul ceat de ei să fie accesibil tuturor, de aceea au în plan să se asocieze cu o firmă de mobilă.

Ovidiu Stan, lector universitar al UTCN a declarat, pentru Digi24, că tinerii studenți vor „să ajungă până în procesul de creare a unui produs care poate fi validat pe piață și poate fi vândut. Deci nu se opresc doar la părțile teoretice și la părțile practice de laborator.

Dispozitivul va fi expus luna aceasta la un tărg de inventică.

 

Actualitate