În primul rând, trebuie să ştiţi că sunteţi obligaţi să purtaţi măşti de protecţie, care să acopere nasul şi gura. Măştile trebuie purtate în toate gările, autogările, porturile, aeroporturi şi staţiile de metrou, precum şi în orice mijloc de transport în comun.

Una dintre modificări arată că nu mai sunteţi nevoiţi să intraţi în carantină dacă veniţi din străinătate şi deţineţi un certificat medical care arată că nu sunteţi infectat cu Covid-19. Dacă sunteţi suspect de Covid-19, puteţi fi în continuare izolat sau carantinat.

În timpul stării de alertă se poate suspenda activitatea restaurantelor, a hotelurilor sau teraselor. În schimb, la terase pot fi servite băuturi şi mâncare dacă sunt respectate regulile de protecţie sanitară.

Magazinele din mall-uri rămân în continuare închise, însă există excepţii. Spre exemplu, vor fi deschise magazinele din centrele comerciale cu suprafaţa de sub 15.000 de metri pătraţi. Magazinele individuale din mall-uri trebuie să aibă 500 de mp fiecare.

Rămân deschise şi magazinele din mall-uri unde se vând electronice, electrocasnice, doar dacă vânzătorul poate livra produsele la domiciliu. Aceste magazine trebuie să aibă acces şi separat, prin exteriorul mall-ului.

De asemenea, sunt deschise şi toate magazinele din mall-uri dacă asigură acces din stradă. Sunt deschise şi farmaciile, magazinele alimentare, curăţătoriile, serviciile de optică medicală.

Cabinetele stomatologice şi centrele de îngrijire personală (saloanele de înfrumuseţare, frizerii etc.) sunt deschise în starea de alertă. Angajaţii trebuie să poarte obligatoriu măşti.

Sunt impuse restricţii şi măsuri în privinţa transportului aerian, naval şi terestru. În privinţa transportului aerian, autorităţile pot impune restricţii privind igiena şi dezinfecţia suprafeţelor. Acelaşi lucru e valabil şi pentru trenuri.

La intrarea în instituţii publice, vi se va lua temperatura.

Şi în starea de alertă, angajatorul are dreptul, cu acordul dvs., să vă spună să munciţi de acasă sau să vă modifice programul de lucru sau chiar atribuţiile.

Şefii instituţiilor publice care sunt în prima linie în combaterea Covid-19 (de exemplu, spitale, DSP), pot să intrerupă concediile de odihnă ale angajaţilor, concediile fără plată sau concediile de studiu.

Contractele colective de muncă sunt prelungite pe durata stării de alertă. Acestea vor mai fi valabile încă 90 de zile dupa ce încetează starea de alertă. Poate fi, însă, pornită negocierea contractului, în termen de 45 de zile de la încetarea stării de alertă.

Guvernul poate găsi măsuri speciale de sprijin pentru angajatori şi angajaţi. De asemenea, angajaţii aflaţi în stare de vulnerabilitate trebuie protejaţi.

Pentru angajaţii români care vor munci în străinătate, Guvernul este obligat să găsească măsuri speciale de protecţie.

Legea stabileşte şi ce fapte reprezintă contravenţie, precum şi amenzile pentru fiecare caz în parte. Amenzile variază de la 500 de lei la 15.000 de lei.

Contravenţiile şi amenzile au fost introduse prin amendamente la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor şi au fost detaliate astfel încât să nu se repete situaţia cu amenzile din starea de urgenţă, declarate neconstituţionale deoarece erau prea generale.

Cursurile din şcoli şi facultăţi sunt suspendate. Această suspendare poate fi impusă în timpul stării de alertă, dar poate depăşi starea de alertă. Cursurile vor continua în mediul on-line.

Inspectoratele şcolare trebuie să asigure elevilor toate mijloacele pentru a putea participa la cursuri online.

Examenele de Bacalaureat şi Capacitate vor fi derulate în condiţii speciale, în clase.

Ministerul trebuie să asigure profesorilor şi elevilor măşti de protecţie.

Primăriile vor deschide parcurile şi terenurile de sport.

Activităţile sportive, turneele, antrenamentele, cantonamentele pot fi organizate, însă ministerele Tineretului şi Sănătăţii să stabilească regulile, într-un ordin comun.

Activitatea muzeelor, bibliotecilor, librariilor şi cinematografelor, precum şi evenimentele culturale în aer liber şi festivalurilor publice şi private se pot desfăşura, însă tot după ce miniştrii de la Sănpătate şi de la Cultură stabilesc regulile într-un ordin.

Dacă bibliotecile, muzeele şi cinematografele nu respectă regulile de igienă, activitatea va fi oprită.

Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile, este declarată la nivel local şi naţional şi poate fi prelungită, însă nu cu mai mult de 30 de zile.

 

(Visited 901 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.