Evenimentul, la care au participat atât primarul comunei, Dumitru Timofte, cât și reprezentanți ai Societății de Științe Istorice din România (filiala Constanța), ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie (Constanța), ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, dar și ai liceului Nicolae Bălcescu, cât și ai școlilor gimnaziale din Dorobanți și Gârliciu, a avut loc în Căminul Cultural din Nicolae Bălcescu.

dr. Lavinia Dumitrașcu, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
În cadrul evenimentului, invitații au oferit adevărate lecții de istorie celor prezenți vorbind despre eroismului și sacrificiului românesc între anii 1916-1919” – Colonel dr. Gabriel Pătrașcu, despre începuturile fotografiei aeriene în România – Dr. Carmen Bem, dar și despre contribuția regelui Ferdinand I la desăvârșirea unității Naționale – prof. Tiberiu Costel Târziu.

Elevii clasei a II-a recitând poezii. Coordonarea înv. primar Rodica Paleru
Totuși, elevii de claselor a II-a și a IV-a nu s-au lăsat intimidați de vasta cultură a invitaților susținând la rândul lor discursuri pe teme istorice sub denumiri ca „Eroii țării mele” (Sandu Daniela), „Copiii si istoria” (Carchea Maria), „Steagul nostru” (Sîntion Izabela) sau „Patria română” (Oțelea Alberto și Ene Elena).

Elevii clasei a IV-a recitând poezii. Coordonator înv. primar Farida Seicahmed
Ulterior, corul „Românașii”, format din elevi ai clasei a VII-a, a surprins invitații cu o serie de cântece istorice, iar ansamblul „Plai dobrogean” a executat dansuri populare românești.

Elevele Chifor Georgiana și Zaharia Ancuța și Oboroceanu Paula recitând „Peneș Curcanul” de George Coșbuc. Coordonator prof. Anca Petculescu.
De asemenea, eleve ale clasei a VIII-a au recitat, în spiritul sărbătorii Centenarului, poezii patriotice precum „Nu plânge, Maică Românie”, „În limba ta” de Grigore Vieru sau „Crez” de Radu Gyr.

Elevele clasei a VIII-a A recitând poezii. Coordonator prof. Cristina Banu.