Administraţie

Chițac învață să găsească finanțare de la un individ trimis în judecată pentru fraudă cu bani europeni

Consilierul municipal PNL, Mihaela Andrei s-a lăudat pe Facebook că a reușit să aducă „omul potrivit“ care să îl ajute pe primarul Vergil Chițac să găsească finanțare pentru un proiect ce vizează construirea a 16 parcări etajate în Constanța. Astfel, Chițac a avut o întâlnire de lucru cu Petru Luhan (foto dreapta), care este trimis în judecată pentru deconturi false de peste 50.000 euro în Parlamentul European.

Scris de 
 pe data 
21 ianuarie, 2021

Petru Luhan, care în prezent este președintele Comisiei Naționale Liberale de Fonduri Europene și dezvoltare regională, a fost invitat la Constanța pentru a îl ajuta pe Vergil Chițac să indentifice surse de finanțare pentru proiectul parcărilor etajate.

Invitația a venit din partea consilierului local, Mihaela Andrei, figură controversată în cadrul PNL Constanța, care, la rândul său, nu a putut justifica câteva achiziții imobiliare în valoare de câteva sute de mii de euro ce apar în declarația de avere din 2016.

Cine este Petru Luhan

Fost europarlamentar PDL, în prezent membru PNL, Petru Luhan a fost trimis în judecată de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru deconturi de peste 50.000 de euro pe care le-a făcut la Parlamentul European (PE), în baza unor documente false. El este acuzat că în perioada 2010 – 2012 a depus în PE aproape 37 de facturi și chitanțe falsificate pentru plata unor cheltuieli de transport.

Luhan a atașat mai multe documente justificative, adică facturi fiscale, chitanțe și bonuri de combustibil false, prin care și-a supraevaluat costurile unor bilete de avion și a menționat deplasări cu autoturismul între localitatea sa de domiciliu și Strasbourg sau Bruxelles, deplasări care, în realitate, erau făcute cu avionul.

În urma acestor deconturi, Luhan a obținut de la Parlamentul European 50.368 euro, spun procurorii DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, marți, 9 aprilie 2019.

Bucuria Mihaelei

Cu toate acestea, consilierul Mihaela Andrei se mândrește că a reușit să îl aducă pe Luhan la Constanța, pentru a îl ajuta pe Chițac să găsească surse de finanțare pentru proiectul parcărilor. Întâlnirea dintre Luhan și Chițac a avut loc în cursul zilei de marți, 19 ianuarie 2021. De asemenea, Mihaela Andrei are convingerea că primarul și Petru Luhan au pus bazele unei viitoare colaborări.

Vegil Chițac, Mihaela Andrei și Petru Luhan, după sfătuirea de la Constanța.

L-am invitat la Constanța pe domnul Petru Luhan, președintele Comisiei Naționale Liberale de Fonduri Europene și dezvoltare regională. Astăzi, domnia sa a răspuns invitației noastre și, împreună, am avut o întâlnire de lucru cu primarul Vergil Chițac (…) Am convingerea că în urma întâlnirii de astăzi dintre domnul Petru Luhan și primarul Vergil Chițac, au fost puse bazele unei colaborări viitoare care să se concretizeze prin cat mai multe proiecte pentru orașul nostru.“, a scris pe Facebook consilierul Mihaela Andrei.

Actualitate