Constanța

Chițac pierde războiul cu agenții economici din Mamaia și Satul de Vacanță. Judecătorii îl obligă pe primar să emită autorizația de funcționare

Judecătorii l-au obligat pe primarul Vergil Chițac să elibereze autorizațiile de funcționare pentru agenții economici din Mamaia și Satul de Vacanță.

Scris de 
 pe data 
9 ianuarie, 2023

Războiul declarat de primarul Constanței, Vergil Chițac, agenților economici din Mamaia și Satul de Vacanță prin refuzul de a le viza pe anul 2022 autorizațiile de funcționare se îndreaptă spre un deznodământ, nu tocmai fericit pentru edil.

Chițac a refuzat anul trecut să semneze autorizațiile de funcționare pentru câteva zeci de agenți economic, invocând diferite intepretări ale legislației, ceea ce a condus ca celebrele căsuțe din Satul de Vacanță să rămână închise peste vară. În aceste condiții, o parte dintre oamenii de afaceri s-au îndreptat în instanță împotriva Primăriei și Primarului și finalul de an a adus și primele decizii jduecătorești.

În două spețe similare, magistrații Tribunalului Constanța au decis că Primarul Vergil Chițac a greșit și îl obligă pe pârât să elibereze viza de funcționare pentru anul 2022 și să plătească cheltuieli de judecată.

Admite cererea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Constanţa. Obligă pârâtul să elibereze viza pentru anul 2022 a autorizaţiei de funcţionare nr. 104/27.02.2019, solicitată de reclamantă prin cererea nr. 25727/07.02.2022. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Constanţa la plata către reclamantă a sumei de 2050 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat. Cu drept de recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Tribunalul Constanţa. Pronunţată astăzi, 21.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Situația abuzivă a a fost semnalată încă din primăvara anului trecut de consilierul local PSD Costin Răsăuțeanu, fost viceprimar al municipiului Constanța.

„În primăvara anului 2022, am atras atenția asupra faptului că primăria face abuz în cazul refuzului semnării autorizației de funcționare pentru agenții economici din Mamaia și Satul de vacanță și nu numai. De curând, instanța de judecată a hotărât că primăria a făcut abuz și OBLIGĂ la emiterea autorizațiilor de funcționare. Am spus atunci că există riscul ca mulți operatori economici să își închidă afacerea și oamenii să rămână fără un loc de muncă!

Anul 2022 a însemnat pentru mediul de afaceri din Constanța radierea a 2559 de firme(+9,83% față de 2021), conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Este un aspect îngrijorător de care trebuie să ținem cont. Din păcate, cei care conduc orașul nu își înțeleg nici astăzi rolul”, a declarat Costin Răsăuțeanu.

Actualitate