Dorel Căprar a absolvit două facultăți, una de Drept, cealaltă de Marketing și până să intre în politică a fost șofer, gestionar, tehnician, consultant juridic și consilier juridic.

 

Deputatul Dorel Căprar s-a făcut remarcat în rândul militarilor cu celebrul său proiect de lege privind creșterea vârstei de pensionare la militari cu 5 ani. Potrivit inițiativei sale, pe fondul lipsei de personal în MApN, să se mărească pragul de pensionare al militarilor de la 60 la 65 de ani “cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei”. De menționat că fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a anunțat la acea vreme că nu va aviza favorabil un asemenea proiect de lege. Însă, lucrurile s-au schimbat, iar inițiatorul a trecut în fruntea Apărării.

Într-un alt proiect de lege, 199/2018, Dorel Căprar propune, printre altele, ca subofiţerii să poată trece în corpul ofiţerilor la 40 de ani (faţă de 35 de ani în prezent).

Apoi, se vrea crearea posibilităţii ca soldaţii şi gradaţii să acceadă la funcţii de maistri militară. Astfel, acesta dorește ca la art.38 din Legea 80/1995 să mai adauge două subpuncte, c și e:

Maistrii militari in activitate provin din:
a) absolventi cu diploma ai institutiilor de invatamint pentru formarea maistrilor militari, cu exceptia celor prevazuti la art. 39 lit. b);
b) subofiteri in activitate, in virsta de cel mult 45 de ani, care au un stagiu neintrerupt de cel putin 5 ani, in functii de exploatare, intretinere si reparare a tehnicii militare, au promovat examenul de trecere in corpul maistrilor militari si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin dispozitie a sefului Statului Major General;
c) maistri militari in rezerva care au promovat testele de aptitudini si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, in vederea chemarii sau rechemarii in activitate.
d) soldați și gradați profesioniști în activitate, absolvenți ai instituțiilor sau unităților militare de învățământ pentru formarea maiștrilor militari;
e) soldați și gradați profesioniști în activitate, absolvenți ai studiilor postliceale corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a maiștrilor militari în activitate, în condițiile stabilite prin prdin al ministrului apărării naționale

De asemenea, Dorel Căprar dorește “creşterea gradului de retenţie în sistemul militar a ofiţerilor medici, medici dentişti şi farmacişti având în vedere costurile ridicate şi perioada îndelungată de timp necesare pentru formarea acestora”. În acelaşi proiect de lege Dorel Căprar doreşte crearea bazei legale pentru “recuperarea tuturor cheltuielilor instituţiei în condiţiile în care cadrul militar nu respectă angajamentul semnat”, se mai arată în proiect.

(Visited 1.166 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.