Actualitate

Civilii, primiți în corpul subofițerilor cu mâinile în buzunar. SGP-iștii, doar cu 4 ani vechime, evaluări și examene

Situația absolut absurdă la concursurile de accedere în corpul subofițerilor pe filieră indirectă.

Scris de 
 pe data 
15 noiembrie, 2019

În timp ce unui SGP care dorește să se înscrie la un astfel de concurs i se cer vechime de 3 ani în specializarea armei și evaluare cu calificatul Foarte Bine în ultimul an, un civil se poate înscrie la concurs fără o zi de experiență militară, fără să aibă calificative sau calificare.

Mai mult decât atât, după promovarea examenului, atât SGP-ul, cu ani vechime în armată, cât și civilul trebuie să parcurgă același modul de pregătire.

Când ești SGP supra-calificat…

O altă anomalie de care se lovesc gradații profesioniști este aceea că  SGP-iștii cu studii superioare nu pot candida pentru a ocupa un post de subofițer, scos la concurs, prin încadrare directă deoarece nu au… școală postliceală.

Asta în condițiile în care facultatea este considerată nivel superior de studii și, implicit, de calificare, față de postliceala. Explicația oficială: sunt supra-calificați. Adică ești supra-calificat să fii subofițer, dar tocmai bun să fii soldat?

Tot mai mulți soldați și gradați profesioniști fac sacrificii pentru a-și completa studiile și urmează cursurile diferitelor facultăți în speranța că nivelul superior de studii îi va ajuta la un moment dat să avanseze în cariera profesională. Doar că tot mai mulți se lovesc de o realitate cruntă, chiar paradoxală: studiile superioare nu doar că nu îi ajută să promoveze, ci din contră, le interzice acest drept.

Legea a fost modificată

La începutul acestui an, președintele României a promulgat Legea de modificare a Legii 80/1995 privind Statutul Cadrelor Militare, lege propusă de Liga Militarilor Profesioniști.

Iată principalele modificări:

Astfel, la Art.38, după litera c) se introduc noi litere, literele d) si e). , cu următorul cuprins:
“d) soldații și gradații profesioniști în activitate, absolvenți ai instituților sau unităților de învățământ pentru formarea maistrilor militari.
e) soldații și gradații profesioniști în activitate, absolvenți ai studiilor postliceale corespunzătoare specialităților militare și ai cursului de formare a maiștrilor militari în activitate în condițiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale.

Art.38 prevede:

Maistrii militari in activitate provin din:
a) absolventi cu diploma ai institutiilor de invatamint pentru formarea maistrilor militari, cu exceptia celor prevazuti la art. 39 lit. b);
b) subofiteri in activitate, in virsta de cel mult 45 de ani, care au un stagiu neintrerupt de cel putin 5 ani, in functii de exploatare, intretinere si reparare a tehnicii militare, au promovat examenul de trecere in corpul maistrilor militari si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin dispozitie a sefului Statului Major General;
c) maistri militari in rezerva care au promovat testele de aptitudini si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, in vederea chemarii sau rechemarii in activitate.

De asemenea, tot la propunerea LMP, Art.36, litera e) cu aliniatul 1 se modifică și va avea următorul cuprins:
“e) maiștrii militari și subofițeri în activitate, absolvenți cu diploma de licență ai instituțiilor de învățământ superior, cu profil corespunzător specialităților militare, care au vârsta de 40 de ani”

Art. 36 prevede:

Ofiterii in activitate provin din:
a) absolventi cu diploma de licenta ai institutiilor militare de invatamint pentru formarea ofiterilor, cu exceptia celor prevazuti la art. 37 lit. c);
b) absolventi ai anului IV din institutiile militare de invatamint superior cu durata studiilor mai mare de 4 ani;
c) absolventi ai institutiilor militare de invatamint din alte state, similare celor prevazute la lit. a), trimisi la studii de catre Ministerul Apararii Nationale;
d) ofiteri in rezerva care au promovat testele de aptitudini si indeplinesc celelalte conditii stabilite prin ordin al ministrului apararii nationale, in vederea chemarii sau rechemarii in activitate;
e) maistri militari si subofiteri in activitate, absolventi cu diploma de licenta ai institutiilor civile de invatamint superior, cu profil corespunzator specialitatilor militare, care au virsta de cel mult 35 de ani;

Prin aprobarea acestor modificări, gradații profesioniști vor putea accede, în sfârșit, în rândul maiștrilor militari și ai ofițerilor, îndeplinind, bineînțeles, prevederile legale.

Actualitate