„Săracii“ ăia din Cluj iau 10 milioane de la UE pentru modernizarea spitalului. Atât costă la Constanța 3 WC-uri și 2 barăci în Henri Coandă
Presa locală din Cluj-Napoca anunță faptul că spitalului Clinic de Boli Infecțioase din oraș va intra într-un program de extindere, reabilitare, modernizare și dotare finanțat cu fonduri de la Uniunea Europeană. În acest timp, spitalele din Constanța sunt neîncăpătoare, multe secții arată exact ca acum 30-40 de ani, iar aparatura performantă lipsește cu desăvârșire.
În schimb, autoritățile locale nu mișcă niciun deget. De fonduri europene nu au auzit, iar proiectele de modernizare și extindere stau în sertare și sunt scoase la lumină doar în campaniile electorale. În ultimii ani, Primăria și Consiliul Județean Constanța nu au venit cu niciun proiect important în fața constănțenilor, rezumându-se doar la cârpeli și mici lucrări, pe ici, pe colo. De aceea, stăm cu un Spital Județean vechi, insalubru și neîncăpător, cu un pod de la Butelii în lucrări de aproape 2 ani, cu un parc arheologic ce s-a reabilitat timp de 4 ani – un record în materie, cu aceeași aglomerație în trafic și cu locuri de joacă învechite și periculoase pentru copii.
Pentru toate aceste probleme ale Constanței și multe altele, autoritățile locale nu au accesat fonduri europene. Probabil că nu au nevoie de bani sau, mai degrabă nu știu cum să le atragă.
Revenind la știrea inițială, Consiliul Județean Cluj a depus spre finanțare europeană proiectul care vizează extinderea, reabilitarea, modernizarea și dotarea Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.
„Este cel de-al doilea proiect cu finanțare nerambursabilă pe care l-am depus în decursul acestei săptămâni. Desigur, vor mai urma și altele pe care, după modelul celor precedente, sperăm să le câștigăm, scăzând în acest fel presiunea exercitată asupra bugetului propriu. Ne mândrim cu faptul că instituția noastră se situează pe primul loc la nivel național între autoritățile locale în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, o performanță care ne motivează să păstrăm și pe viitor acest loc fruntaș”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, potrivit ziuadecj.ro.
În mod concret, principalele funcțiuni care se vor dezvolta sau realiza de la zero vizează extinderea și modernizarea Laboratorului de recuperare, medicină fizică și balneologie, reabilitarea structurilor destinate spitalizării de zi pentru adulți și copii, precum și a celei destinate chirurgiei generale și vasculare. Nu în ultimul rând, se va crea un Centru Integrat de Chirurgie Avansată Minim Invazivă (CICAMI), ultima etapă a lucrărilor fiind destinată reabilitării termice a anvelopei clădirii în care funcționează Ambulatoriul, spune ziuadecj.ro.