Actualitate

Cod portocaliu de ninsori la Constanța. RAJA și CJC se pregătesc pentru situații de urgență

Scris de 
 pe data 
24 noiembrie, 2023

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționări de tip cod galben și portocaliu pentru regiunile sudice și sud-estice, ce se vor manifesta prin precipitații însemnate cantitativ, putându-se acumula  pe arii restrânse peste 40…50 l/mp, intensificări ale vântului, cu rafale de 75…85 km/h, și viscol.

Prin urmare, RAJA SA a activat Comandamentul pentru Situații de Urgență la nivelul întregii societăți, de astăzi – 24 noiembrie 2023, ora 16.00, până luni – 27 noiembrie 2023, ora 08.00.

În întreaga arie de operare, zeci de echipe de intervenție, dotate cu autospeciale tip womă, vidanje, motopompe de mare putere și autoutilitare, au fost pregătite pentru a acționa cu promptitudine în rezolvarea situațiilor specifice care pot apărea în funcționarea sistemelor operate la nivelul localităților deservite.

La nivelul municipiului Constanța sunt pregătite să intervină 12 formații de lucru alături de altele 9 constituite pentru a acționa în restul județului în toată această perioadă.

„Angajații societății vor depune toate eforturile pentru menținerea serviciilor de alimentare cu apă și de preluare/tratare a apelor uzate la parametri optimi. Singurele probleme care pot apărea în funcționarea acestora, care nu țin de operativitatea echipelor noastre, sunt cele legate de lipsa energiei electrice (căderi de tensiune sau cabluri și fire de înaltă tensiune smulse de vânt). În aceste condiții, rugăm toți abonații să dea dovadă de înțelegere, pentru că RAJA SA va face tot ce este necesar pentru reluarea serviciilor imediat ce vor fi remediate avariile survenite pe rețeaua  de furnizare a energiei electrice.

Totodată, consumatorii care înregistrează deficiențe la nivelul sistemului de distribuție apă potabilă sau de canalizare, pot sesiza avariile apărute la dispeceratul societății, la numărul de telefon 0241.924,  tasta 3, pentru remedierea acestora într-un timp cât mai scurt”, se arată în comunicatul RAJA.

De asemenea, la nivelul CJC s-a constituit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța s-a reunit astăzi în ședință pentru a stabili un plan de prevenire și de minimizare a riscurilor generate de condițiile meteo severe. Din această seară, de la ora 18:00 și până duminică la ora 18:00, meteorologii anunță vânt puternic și precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. De sâmbătă noapte, începând cu ora 02:00 și până duminică, 26 noiembrie, ora 16:00, județul Constanța se va afla sub COD PORTOCALIU de ninsori și viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de până la 85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 de m.

La nivelul Consiliului Județean Constanța s-au luat măsurile necesare pentru a asigura traficul pe drumurile județene, siguranța cetățenilor și accesul la utilitățile de bază. Reprezentanții RAJA SA vor asigura surse alternative de energie în zonele expuse, iar cei de la DGASPC vor pune la dispoziție refugii și spații de cazare celor aflați în dificultate. Mai multe echipaje de la Drumuri Județene vor fi pe poziție în zonele sensibile din județ și vor acționa cu 89 de utilaje și 236 de oameni, având în dotare 6.300 de tone de sare și 9.700 de tone de nisip. Dispeceratul de iarnă al societății a fost activat și va funcționa permanent la numărul de telefon: 0241.630.696.”, se arată în comunicatul CJC.

Actualitate