Manevra are în spate, pe  de o parte, dorința generalilor de a pune mâna pe zeci de funcții înalte, bine plătite (cu rang de secretar de stat, subsecretar de stat, 10 inspectori guvernamentali superiori), pentru a reprezenta, în realitate, cadrele rezerviste din serviciile române de informații (SRI, SPP, STS, DGIPI etc.), iar pe de altă intenția generalilor de a marginaliza adevăratele asociații militare (LMP și AMVVD), pe care știu că nu le pot controla.

Secretariat de stat pentru rezerviștii din serviciile secrete

Deși inițial s-a discutat despre crearea unui Secretariat de stat pentru veterani și rezerviști, care să reprezinte inclusiv militarii din teatrele de operațiuni aflați încă în activitate, generalii Băhăreanu și Dănilă au pus astăzi cărțile pe masă și și-au expus adevăratele intenții. Acest secretariat de stat, care va mânca anual milioane de euro din bugetul de stat îi va reprezenta, în realitate, doar pe rezerviștii din serviciile de informații. Asta deși acest secretariat trebuia înființat în jurul Ligii Militarilor Profesioniști (LMP), Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operațiuni (AMVVD) și Forumului Asociativ al Militarilor, care însumează împreună peste 80% din cadrele militare în activitate și în retragere și veterani. Nu s-a dorit de fapt decât excluderea adevăraților veterani din teatrele de război și a militarilor și crearea în schimb a unei structuri de lux pentru cei care au lucrat în serviciile secrete și de informații.

La discuțiile de astăzi a participat și Marius Apostol, președintele AMVVD, care a criticat dur complotul generalilor.

„La fața locului, reprezentanții AMVVD au avut parte de o mare surpriză: dintre asociațiile invitate la discuții, doar asociația noastră, LIga Militarilor Profesioniști și Forumul Asociativ a Militarilor erau asociații despre care putem spune că ar fi trebuit invitate la discuții. Restul asociațiilor  prezente azi la Cercul Militar, respectiv cele ale serviciilor secrete  (SRI,DGIPI,SPP) considerăm că ar trebui să aibă alte preocupări, nicidecum cea a fi parte a Departamentului de Stat pentru rezerviști.

Dar surprizele nu s-au oprit aici. Deși invitați la discuții, generalul de brigadă (r) Ion Dănilă, secretar general al Asociației Naționale a Veteranilor de Război și consilier al senatorului Ecaterina Andronescu, ne-a precizat că nu avem ce căuta în grupul de lucru deoarece Secretariatul de Stat ce urmează a fi înființat se va ocupa doar cu problemele rezerviștilor, nu și ale veteranilor din Teatrele de Operații, mulți dintre ei încă militari activi.

Deși reprezentanții AMVVD au încercat să argumenteze faptul că nu este necesară înființarea unei  asemenea structuri finanțate din bani publici, care exclude veteranii din Teatrele de Operații și include asociații ale serviciilor secrete, ci a uneia care să se preocupe inclusiv de soarta veteranilor care au servit țara în Teatrele de Operații și datorită cărora România este respectată ca partener NATO, hotărârea organizatorilor a rămas neclintită. În lipsa unui dialog constructiv și mai ales a faptului că organizatorii evenimentului aveau temele făcute de acasă și nu acceptau alte idei,  AMVVD a părăsit sala de ședință.

În aceste condiții, AMVVD solicită public doamnei senator Ecaterina Andronescu să lămurească proiectul ,,Departamentului de Stat pentru rezerviști”.

De asemenea, solicităm ca acest proiect să fie pus în dezbatere publică pentru ca înființarea acestuia să fie făcută în deplină cunoștință a opiniei publice și a tuturor factorilor interesați”, se arată într-un comunicat al AMVVD.

 

Generalii Băhăreanu și Bălăceanu au vrut să preia controlul asociațiilor și ligilor militarilor

În urmă cu câteva luni, o mână de generali în rezervă, în frunte cu Neculai Băhnăreanu și Virgil Bălăceanu, a încercat o altă lovitură. Cei doi, de la cârma Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR), vor să se pună deasupra tuturor asociațiilor și organizațiilor reprezentative pentru militarii activi și în retragere, controlând astfel toate demersurile și luările de poziție a cadrelor militare din România.

În data de 27 aprilie 2018, aceștia au decis în cadrul unei ședințe preluarea de către ANCMRR – prin preşedintele acesteia (Neculai Băhăreanu),  a preşedinţiei FORUMULUI de dezbateri a preşedinţilor Structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională din România, în anul 2018.

Precizăm că din acest FORUM fac parte peste 30 de asociații și structuri ale cadrelor militare, care și-au ales în mod direct un președinte, în persoana generalului (r) Nicolae Gropan. Prin această mutare, de la sine putere, gen. (r) Băhăreanu se instalează de unul singur la conducerea FORUMULUI și implicit deasupra tuturor celorlalte asociații reprezentative pentru actualii și foștii militari, asupra cărora ar avea astfel un control deplin. Această tentativă comunistă de preluare nu a fost trecută cu vederea de asociațiile militare, care promit cu luări de poziție ferme.

 

(Visited 11.770 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.