Actualitate Social

Concediu plătit pentru părinții ai căror copii au fost declarați contacți direcți COVID-19

Potrivit ordonanței de urgență 158/2005, „asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani.”

Scris de 
 pe data 
25 ianuarie, 2022

Potrivit legii, „pe baza deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu.”, transmite avocat.net

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile. Potrivit alin (5) de la art. 6 din ordinul comun, „Preșcolarii/Elevii cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul acestora au interacționat în mod frecvent, identificați potrivit alin. (6), vor fi carantinați astfel:

a) timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă de vaccinare sau nu au fost confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile;
b) timp de 5 zile, în cazul celor vaccinați cu schemă completă și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau al celor care au fost confirmați pozitiv în ultimele 180 de zile.
Tot la articolul 6 este menționat că „personalul medical din cadrul unităților de învățământ/Personalul desemnat din unitatea de învățământ preuniversitar/conexă va întocmi lista preșcolarilor/elevilor cu care cazul/cazurile confirmat(e) din rândul preșcolarilor, elevilor au interacționat în mod frecvent, listă pe care o va comunica DSP/DSPMB. Ulterior, DSP/DSPMB și conducerea unității de învățământ vor decide împreună măsurile care se impun”.

Sursa menționată anterior precizează că în situația în care copilul este confirmat cu COVID-19, toți cei apropiați și cu care a intrat în contact timp prelungit și fără mască sunt declarați contacți direcți și le sunt emise decizii de carantinare. Astfel, părinții unui copil infectat intră în carantină și primesc un concediu medical de carantină, a cărei indemnizație este de 100% din baza de calcul.

Articolul complet AICI

Actualitate