Consilierii USR-PLUS vor să transforme în parc terenul de lângă Lupoaică, unde este construit un bloc de 4 etaje
Terenul din apropierea statuii Lupoaică, unde urmează să fie construit un bloc de patru etaje peste vestigiile cetății Tomis, reintră în vizorul administrației publice locale. Consilierii municipali USR-PLUS vor ca terenul să fie expropriat cu titlu de utilitate publică și să fie transformat în parc.
Consilierii USR-PLUS sunt deciși să lanseze în dezbatere publică soluția exproprierii de utilitate publică a terenului din zona Lupoaică și a transformării acestuia în parc în cadrul unui proces de regenerare urbană.
„O locație cândva parte a Parcului Gării Vechi, ajunsă în anii administrației măzăriste pe mâinile unor proprietari privați, trebuie redată orașului ca spațiu de importanță comunitară.
Societatea civică s-a exprimat în repetate rânduri împotriva barbariei sâvărșite prin demersul imobiliar de construcție a unei clădiri cu spații comerciale și de birouri precum și a acțiunilor de distrugere a patrimoniului arheologic și transportarea vestigiilor vechiului Tomis în afara orașului.
Suntem în faza în care doar soluția exproprierii de utilitate publică mai poate salva zona pentru a fi redată comunității. Orașul are nevoie de dezvoltare urbană aerisită. Peninsula trebuie să respire iar amenajarea intrării către aceasta trebuie realizată prin parc verde tematic și nu prin clădiri alandala care nu ajută cu nimic la degrevarea spațiului de aglomerare.“, a transmis consilierul local, Dumitru Caragheorghe, președinte al USR Constanța.
Amintim că o întreagă mișcare publică de protest a fost începută anul trecut, când investitorul Bueno Comp SRL a început excavările pentru ridicarea unui bloc cu patru etaje. Terenul în cauză, situat pe bd. Tomis nr. 49A, în suprafață de 718 mp, este din 2016 proprietatea soților Carmen-Diana și Enache Bucovală și a soților Liliana și Stelian Bucovală.
Potrivit arheologilor, care au făcut verificări la fața locului, a fost depășită limita de excavare, inclusiv în zona ce ar fi trebuit conservată, fiind afectat situl arheologic. Cu toate acestea, excavatoarele s-au apucat de lucru distrugând urmele unor construcţii antice vizibile.
„Un concurs de împrejurări (un aviz ciudat al ministrului Culturii, votul pentru al consilierilor locali) a dus la aprobarea dubioasă a acestui proiect de construire a unei clădiri lângă Tribunalul Constanţa, la 10 metri de Lupoaică şi la intrare în piaţa Ovidiu, peste vestigii arheologice de mare valoare istorică şi patrimonială. Se observă în imagini ziduri antice, un posibil tunel… Toate vor fi distruse de utilajele aduse într-o zi de sâmbătă, tocmai pentru a minimiza reacţiile oamenilor”, scriau pe Facebook cei de la Asociația Verde Urban.
În prezent, există un proces de anulare a autorizației de consturire, ce a fost obținută în 2019 de Bueno Comp și eliberată de Primăria Constanța. Procesul a fost intentat, pe 28 ianuarie 2020, de Asociația Constanța Altfel, avocat fiind Felicia Ovanesian, actualul city manager al orașului Constanța. Primăria Constanța este pârât în dosar, însă procesul a fost strămutat la Tribunalul Tulcea, ca urmare a unei cererii venită din partea Bueno Comp la Curtea de Apel Constanța.
- constructie Lupoaica
- Lupoaica
- teren Lupoaica