“Puiul fericit” de la Agricola S.A. a devenit faimos după ce o femeie a postat pe Facebook imagini cu puiul pe care a plătit 40 de lei și care, după două ore de stat în saramură, s-a decolarat. Din galben, culoarea specifică puilor de țară, pielea puiului a devenit albă, la fel ca cea a tuturor ceilalți pui care se găsesc peste tot în comerț, însă la un preț mult mai mic.

Mă mănâncă degetele de nervi, nu pot să nu scriu. Azi am râs isteric. De ce? Pentru că unii umblă cu cioara vopsită sau… Puiul vopsit, cum vreți să spuneți. Și încă pe bani buni, pe banii proștilor ca mine.

Eu împăcată că mănânc sănătos, mă duc și cumpăr Puiul Fericit. Dau 40 lei pe el cu gândul că na, scrie că e crescut natural și că: ” are chiar culoarea puiului de altădată, crescut ca la curte”. De dimineață pun o pulpă la saramură pentru 2 ore (o cană cu apă și 2 lingurițe de sare, nimic altceva). Când să-l scot ca să-l gătesc, surprizăăă! Puiul s-a decolorat. Nu mai este “galben ca cel de curte” ci în pete ca dalmațianul.

Ei și mă întreb cum li se permite acestor impostori să mintă cu atâta nonșalanță“, este postarea care a devenit virală în mediul online.

 

La scurt timp, după ce postarea a fost preluată și de mass-media, reprezentanții Agricola S.A. au venit cu o explicație transmisă într-un comunicat oficial.

Culoarea galbenă a acestui pui (rasa Hubbard, cu creștere lentă), crescut în medie 60 de zile, vine din hrana 100% vegetala (din care 70% porumb și grâu, soia, șrot de floarea soarelui, gluten de porumb, faină de gălbenele, minerale). 

Oricine a consumat acest pui în ultimii ani s-a putut convinge de calitatea intrinsecă a cărnii. Epiderma, stratul superficial de la suprafața tegumentului, în contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumită temperatură (la opărire de exemplu), suferă transformări. Acest fenomen se poate observa într-o mai mare sau mai mică măsură la orice tip de carne.

Vă asigurăm că această culoare a puiului este rezultatul exclusiv al hrănirii naturale și că nu utilizăm nicio substanță artificială în hrana puilor”, a declarat Marinel Iacob, director MQ Agricola, medic veterinar.

Inspecții făcute de Protecția Consumatorului și Direcția Sanitar Veterinară

Cu toate acestea, autoritățile abilitate, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Bacău s-au autosesizat și au efectuat o serie de controale la Agricola. În urma verificărilor, inspectorii au constantat că sunt respectate toate reglementările existente, nefiind utilizată nicio formă artificială de colorare sau amplificare a culorii, nici exterior, prin stropire, nici intern, prin injectare sau hrană artificială.

Controlul inspectorilor DSVSA Bacău a fost efectuat în data de 25 martie 2019.

Puii sunt sacrificati in abatorul apartinand SC Agricola International SA, situat in localitatea Prajesti cu respectarea prevederilor Reg. 853/2004 si Reg. 854/2004 pe linia de abatorizare nefiind applicate tratamente sau actiuni de procesare care sa modifice culoarea si consistenta carnii puilor scrificati in unitate cu exceptia procedeelor de abatorizare, cu respectarea procedurilor de bune practici, de igiena si lucru referitoare la temperature de racier, depozitare, manipulare, transare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare“, se arată în procesul verbal de constatare.

Controlul celor de la OPC a venit a doua zi, pe 26 martie 2019.

Puii de rasa Hubbard provin din parinti (gaina si cocos) adusi din Franta, sunt cu crestere lenta si sunt hraniti cu aceleasi ingrediente pe care le folosesc fermierii francezi si cei din celelalte tari europene de peste 50 de ani, ingredient din reteta prezentata (nr.268/25.03.2019). La crestere se aplica ghidul furnizorului de rasa cu asigurarea si respectarea normelor sanitar veterinare si bunastare reglementate la nivel European (…) Nu s-au identificat neconformitati cu privire la respectarea prevederilor Regulamentelor CE 853/2004, 854/2004, 2073/2005, 178/2002. Stratul superficial de la suprafata tegumentului (epiderma) in contact cu mediu acid, mediu salin sau chiar cu apa peste o anumita temperature (la oparire de exemplu) sufera transformari. AGRICOLA INTERNATIONAL verifica permanent conform prevederilor legale calitatea produselor – s-au prezentat buletine de analiza.”, scrie în procesul verbal întocmit de inspectorii de la Protecția Consumatorului.

Precizăm că atât procesele varbale, cât și copii după documentele originale de constatare au fost trimise pe adresa de e-mail a redacției de către reprezentanții Agricola S.A. în cursul zilei de 26 martie 2019.

 

(Visited 891 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.