Eveniment

Corina Martin, teribilism live pe Facebook la volan. MAI: „Șoselele nu vă aparțin!“

Tragedia din Ungaria în care au murit nouă români din cauza unui șofer care era atent la telefon în timp ce transmitea live pe Facebook, a stârnit indignare și îngrijorare din partea a mii de oameni. Din păcate, există și persoane publice care practică transmisiunile live pe telefon în timp ce se află la volan, iar una dintre acestea este fosta șefă de la ANAT, Corina Martin.

Scris de 
 pe data 
24 mai, 2018

Coria Martin, care în prezent este președinte al Federației Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), are pe contul său de Facebook o întreagă colecție de clipuri video în care, în timp ce se află la volan, le transmite fanilor ei diferite mesaje.

Însă pe cele mai multe dintre filmări, Corina Martin cântă, având în același timp atenția împărțită între trafic și reacțiile celor care vizionează transmisiunea.

Într-una dintre numeroasele prestații live de la volan ale Corinei Martin (VIDEO MAI JOS) se poate vedea clar cum atenția ei nu este concentrată doar la drum și trafic. Sunt secunde bune în care ochii șoferiței sunt ațintiți către ecranul telefonului instalat pe bord.

După cum demonstrează și tragedia din Ungaria, acele secunde pot face diferența între viață și moarte.

Contrar imaginilor, Corina Martin susține că este un șofer responsabil și atent. „Atenția mea este întotdeauna la drum. Asta vă asigur. Eu pot să stau pe loc sau să conduc, în timp ce fac o transmisie live. Dumneavoastră nu aveți cum să știți ce fac eu în mașină atunci când fac o transmisie live“, a declarat Corina Martin, pentru Constanța de Azi.

„Mă caracterizez ca fiind un şofer bun“

Șefa FAPT susține că o comparație între transmisiunile făcute de ea pe Facebook și cauza accidentului din Ungaria nu este justă.

Dacă mașina este în mișcare e ok și mă uit la drum, centura de siguranță este pusă întotdeauna. Eu nu sunt șofer profesionist și nu cred că merită să faceți o comparație cu tragedia din Ungaria. Nu sunt șofer de acum, sunt șofer de 20 de ani și mă caracterizez ca fiind un șofer bun. De altfel, când fac filmări eu circul cu viteză mică și întotdeauna pe banda întâi“, a mai spus Martin.

Cu toate acestea, fapta reprezintă o contravenție, fiid încadrată în articolul 100, alineatul 10 din Codul Rutier. „Conform legii, este interzisă efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activităţi de natură a-i distrage atenţia de la conducere ori folosirea instalaţilor de sonorizare la un nivel de zgomot ce afectează deplasarea în siguranţă a lui şi a celorlalţi participanţi la trafic“, spune comisarul-șef Ciprian Sobaru, șeful Serviciului Poliției Rutiere Constanța.

Fapta poate fi demonstrată doar în cazul unui accident

Din păcate, este genul de faptă ce nu poate fi depistată și sancționată în trafic, mai ales dacă telefonul șoferului este montat într-un suport de pe bordul mașinii. Fapta poate fi demonstrată și sancționată doar în cazul unui accident. „În urma investigațiilor, o astfel de faptă reprezintă o abatere ce poate fi demonstrată doar în cazul unui accident. Prin comparație, este ca situația nerespectării distanței regulamentare“, a explicat șeful SPR.

Șoferilor le transmit să evite astfel de practici la volan, pentru că își pot pune în pericol atât viețile lor, cât și pe cele ale altor participanți la trafic“, a concluzionat Ciprian Sobaru.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat o poziție oficială față de această practică, lansând un mesaj public emoționant.

Înțelegeți că aveți în responsabilitate și viața noastră… Dacă la a voastră nu țineți! Și nu uitați: nu sunteți singurii participanți la trafic, iar șoselele nu vă aparțin! Teribilismul vostru poate face ca această imagine să fie ultima amintire a familiei despre voi! ÎNȚELEGEȚI ODATĂ PENTRU TOTDEAUNA!

Tot ca urmare a tragediei rutiere din Ungaria, a fost lansată şi o petiţie online STOP live pe Facebook la volan! Dă like vieţii!   click AICI

„Raportează clipul video în direct!”. Este exact textul pe care îl vedem în secţiunea „Opţiuni” a oricărui clip video transmis în regim live pe Facebook. Un număr MAI mare de raportări înseamnă blocarea într-un timp MAI scurt a filmărilor care distrag atenţia şoferilor şi pun în pericol vieţile tututor participanţilor la trafic. Dă like vieţii! Semnează petiţia! Această petiţie va fi trimisă către Facebook Official pentru a solicita sprijin în realizarea unei monitorizări mai rapide asupra raportărilor live-urilor la volan!“, se transmite în textul petiţiei.

 

Actualitate