Sănătate

COVID-ul se întoarce! Este mai transmisibil, ocolește vaccinul, dar cu puterea unei viroze

O nouă tulpină a COVID19 circulă deja în România. Infecționiștii spun însă că aceasta nu produce forme grave, ci se manifestă ca o viroză.

Scris de 
 pe data 
29 iunie, 2022

Europa se află sub asediul variantelor BA 4 şi BA 5 ale Omicron. În România, ultimele trei săptămâni au fost marcate de o creştere constantă a numărului de infecţii cu SARS-CoV-2. Experţii spun că valul 6 va lovi mai ales copiii.

România este şi ea de circa trei săptămâni într-o creştere accelerată a numărului de infecţii, în condiţiile în care activitatea de testare este în regres şi raportările se fac săptămânal, comentează cercetătorul Octavian Jurma ultimele date publicate luni de Ministerul Sănătăţii. „În ciuda efortului disperat de a ascunde sub preş recidiva pandemiei prin scăderea numărului de teste şi eliminarea raportării zilnice, numărul de cazuri a crescut săptămâna trecută cu peste 50%. Nu avem încă raportul VOC, dar e mai mult ca sigur că ponderea BA 4 şi BA 5 a crescut proporţional în secvenţierile de săptămâna trecută”, apreciază Jurma, citat de adevarul.ro

Trendul crescător din ultimele trei săptămâni, adaugă cercetătorul, poate însemna debutul unui nou val epidemic: „Valul 6 va fi poate cel mai complicat val de până acum. Încă nu am reuşit să îmi actualizez algoritmul de prognoză, dar numărul de cazuri va fi probabil între Delta şi Omicron. Numărul de infectări va fi foarte mare, pentru că imunitatea faţă de BA 4 şi 5 după infectarea cu versiunile precedente este aproape zero, iar cea după vaccinare scade spre 50%”.

Creșterea numărului de cazuri de COVID în Europa e cauzată de variantele BA.4 și BA.5 ale tulpinii Omicron, iar acestea se vor răspândi cu rapiditate și în România, în special din toamnă, însă îmbolnăvirile vor fi similare cu cele provocate de virozele obișnuite – a spus la Europa FM, în emisiunea „Deșteptarea”, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș.

„Va fi ca o viroză, mai neplăcută e adevărat, dar ca o viroză de dinainte de pandemie. Vom vedea o creștere ușoară începând cu luna septembrie când va începe să se întoarcă lumea din concedii și când începe sezonul rece din octombrie vom vedea o creștere accelerată, dar această creștere nu ar trebui să se reflecte la numărul de cazuri de pe secția de Terapie Intensivă. Lumea va trece periodic prin infecție pentru că s-a alăturat celorlalte coronavirusuri care sunt prezente în populția de oameni și care dau infecțiile sezonale”, a explicat Răzvan Cherecheș la Europa FM.

Actualitate