Educaţie

Cum au văzut profesorii ultima zi de școală: „Părinții care ne-au dat azi flori sunt tot aceia care ne huleau săptămâna trecută?”

Cum au văzut „mămikile” sfârșitul anului școlar, știm. E Facebookul plin de „Mândră de ea/el, până la cer și înapoi”, cu coronițe și diplome. Ceea ce este mult mai interesant, este cum au trăit cadrele didactice această zi, după o perioadă atât de agitată, stresantă și… hulită.

Scris de 
 pe data 
16 iunie, 2023

După trei săptămâni de grevă, cadrele didactice mărturisesc că au rămas cu un gust amar. Nu din cauza politicienilor și guvernanților care i-au sfidat (de la ei nu aveam așteptări), ci a părinților care au înțeles că educația se face cu un dascăl în genunchi, umil și umilit, târât în sărăcie și neajunsuri. „Marș la ore!”, acesta era mesajul preferat al „mămikilor” educate din nekerman către învățători și profesori.

Azi, aceiași părinți, cu brațele pline de flori, întâmpinau dascălii cu miere pe buze și în vorbe: „Vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pentru copiii noștri”!

Cum au văzut „mămikile” sfârșitul anului școlar, știm. E Facebookul plin de „Mândră de ea/el, până la cer și înapoi”, cu coronițe și diplome. Ceea ce este mult mai interesant, este cum au trăit cadrele didactice această zi, după o perioadă atât de agitată, stresantă și… hulită.

„Am văzut flori, extrem de multe flori, însă cei care le-au dăruit au facut-o din obligație sau din fală! Nu știți cu adevărat ce cred despre voi! În față vă aclamă, în spate vă scuipă! Adevărata față a oamenilor s-a văzut în grevă. Cine a fost cu bun simt, a trimis un mesaj de susținere măcar la modul general pentru educatie. Uniinau scos drapelul pe fereastra, altii ne-au aplaudat pe strada fără vreun interes, ori chiar au mers cot la cot!
Am refuzat flori și orice în zona atențiilor. Merităm mai mult! Respectul nu se arata cu flori la zile mari.
Păcat ca unii nu aveți tăria de a refuza orice! E mare păcat, fiindcă tagma se pătează cu orice atenție din asta…că avem, că facem, că dregem..”

„Părinții care ne-au dat azi flori sunt tot aceia care nehuleau săptămâna trecută?”, era întrebarea adresată pe un grup dedicat cadrelor didactice. Răspunsurile au venit tot din partea colegilor:

„Da, tot ei. Acum sunt mulțumiți că a primit plodu’ premiu”

„Da, exact… împreună cu” vă mulțumim pentru tot ceea ce faceți pt copiii noștri”… (probabil se refereau la grevă!)”

„Nu chiar toti! :))))) Unii au considerat ca nu meritam nici flori, pe langa acel respect pe care l-au strigat în greva. Sa fim sanatosi, sa ne facem treaba cu dăruire si de restul ne ocupam noi si familiile noastre.
Am încheiat anul școlar savurând mulțumirea celor mici!”

„E un semn de respect pe care-l arată părinții atunci când sunt mulțumiți de colaborarea cu noi care este in beneficiul elevului.
Și sunt cadru didactic, dar multe din cele strigate de părinți pe perioada grevei chiar sunt valabile pentru unele cadre. Să mă ierte Dumnezeu,dar unii chiar sunt in grevă de la începutul anului școlar…. De-aia ne auzim atâtea,dar pădure fara uscăciuni nu există!

„Există mai mulți care ne-au susținut! Noi, educații din educație, nu răspundem cu aceeași monedă și NU băgăm în aceeași oală oamenii!!! Se presupune că suntem cu o treaptă mai sus de unde putem vedea clar lucrurile. Consider că oameni de calitate există în toate domeniile și, bineînțeles, oameni de nimic, de asemenea! Să aveți o vară plină de frumos, fără stres, cu speranța că din septembrie ne va fi puțin mai bine. Nu uitați, dragi colegi, noi modelăm viitorul! Să-l facem cum ni-l dorim! Printre părinți suntem și noi. Cu recunoștință, o modestă profesoară din învățământul primar, mamă a doi copii – elevi!”

Actualitate