Astfel, Primăria Cernavodă apreciază că pesta porcină africană este o boală virală, extrem de contagioasă și mortală pentru porcii domestici și mistreți ce poate duce la moartea animalelor infectate în maxim 10 zile.

De asemenea, potrivit Primăriei Cernavodă, virusul are o rezistență îndelungată în mediul înconjurător, precum și în cadavrele infectate, putând supraviețui până la câteva luni.

Primele semne ale îmbolnăvirii sunt: vomă, diaree, uneori cu sânge; febră mare, apatie și imposibilitatea de a sta în picioare; pete roșii – albăstrui pe piele, în special în zonele urechilor și râtului; tuse și respirație îngreunată, dar și avorturi spontane, nașteri de fetuși morți și nesiguranța în mers a purceilor.

Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Cernavodă, suinele sănătoase se pot îmbolnăvi cu ușurință prin contactul direct cu cei bolnavi, hrănirea cu resturi alimentare contaminate, contactul cu materiale contaminate sau prin contactul cu oamenii care poartă haine și încălțăminte contaminate.

Reprezentanții Primăriei apreciază că orice crescător care observă un comportament neobișnuit în cazul porcilor trebuie să se adreseze medicului veterinar.

 

(Visited 124 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.