Actualitate

Cum va fi iarna 2023-2024. Meteorologii se așteaptă la ninsori abundente

Scris de 
 pe data 
26 octombrie, 2023

Centrul european pentru prognoze meteo pe termen mediu a emis estimările pentru iarna 2023-2024. În baza acestor informații meteorologii români au făcut propriile estimări despre evoluția meteo, în anotimpul rece, pentru țara noastră. Conform specialiștilor, ne așteaptă o iarnă cu multă zăpadă, dar nu în toate zonele.

Potrivit evz.ro, modelul furnizat de Centrul European pentru iarna 2023-2024 a fost analizat și de cercetătorul George Garbacea, fost director al Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, care a vorbit despre influența pe care furtuna tropicale El Nino o are asupra evoluției climatice.

Din analiza diagramei Centrului European de prognoze meteo rezultă că vom avea o iarnă bogată în zăpadă. Însă ninsorile nu vor cădea uniform pe tot teritoriul. Zăpada va fi mai bogată în zonele înalte de munte.

„Avem șanse mari să ne confruntăm cu precipitații mai abundente și, implicit, un strat de zăpadă mai consistent, mai ales în zonele de altitudine mare”, a spus George Garbacea, citat de Impact.ro.

Pe de altă parte, a spus cercetătorul, în iarna 2023-2024 vor fi și zone în care ninsorile vor fi la un nivel foarte scăzut. Va ninge puțin, în special, în regiunile din vestul țării. Dar și în Dobrogea. Iar acest lucru va avea un impact negativ asupra culturilor agricole de anul viitor. Iarna 2023-2024 va fi săracă în zăpadă în alte zone.

În ceea ce privește România, zonele cu anomalii negative se află în zona de Vest și în Dobrogea. Aceasta sugerează că aceste regiuni ar putea avea o acoperire mai redusă de zăpadă decât în mod obișnuit”, a explicat Garbacea.

Actualitate