Actualitate

Curtea Constituțională a decis că legea bugetului este constituțională. Legea plafoanelor bugetare, respinsă

Curtea Constituțională a respins miercuri obiecția de neconstituționalitate ridicată de președintele Klaus Iohannis împotriva legii bugetului. În schimb, CCR a admis obiecția șefului statului privind legea plafoanelor bugetare, informează G4Media.ro.

Scris de 
 pe data 
6 martie, 2019

Decizia de constituționalitatea privind legea bugetului a fost luată cu 6 voturi ”pentru” respingerea sesizării președintelui și 3 voturi ”împotrivă” (Liviu Stanciu, Ștefan Minea și Daniel Morar), au mai explicat sursele citate.

În ceea ce privește legea privind plafoanele bugetare, aceasta a fost declarată neconstituțională în unanimitate.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 22 februarie, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că va trimise bugetul pe 2019 la Curtea Constituțională, șeful statului explicând că acesta nu se respectă obligații asumate față de UE, încalcă unele drepturi fundamentale, a fost ignorat rolul Consiliului Fiscal și se aduce atingere principiului descentralizării si subsidiarității (detalii aici).

Președintele a invocat cinci motive de neconstituționalitate a legii bugetului pe 2019 în sesizarea transmisă vineri CCR.

Potrivit documentului, șeful statului a identificat trei motive extrinseci de neconstituționalitate: 1. ignorarea opiniei Consiliului Fiscal și încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară; 2. nerespectarea MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) și diferențele prea mari dintre prognoza de creștere economică realizată de Comisia Europeană și cea realizată de Guvern.

De asemenea, președintele a invocat și două motive intrinseci (pe fond) de neconstituționalitate: 1. transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităților locale și 2. autorizarea Ministerului Dezvoltării să jongleze cu banii între diverse capitole bugetare.

 

Actualitate