Atât Judecătoria Sebeș, cât și Tribunalul Alba, ultima instanţă în 4 iunie 2020, i-au dat dreptate petentului M. Adrian și au obligat instituţia statului să plătească sumele solicitate.

Bărbatul a reclamat că, în 17 septembrie 2017, în timp ce conducea o motocicletă pe direcţia de deplasare Sibiu – Deva, în dreptul bornei kilometrice 309, pe teritoriul judeţului Alba, dintre parapeţii de separare a sensurilor de mers, i-a apărut în faţă un câine pe care nu l-a mai putut evita şi pe care l-a lovit cu roata din faţă, moment în care s-a dezechilibrat şi a căzut pe şosea.

În urma impactului, motociclistul a suferit vătămări corporale care nu au necesitat internarea în spital.

Motocicleta pe care o conducea a fost grav avariată, fiind constatată ulterior daună totală. În urma accidentului, i-a fost deteriorat și echipamentul pe care îl purta, format din cizme, pantaloni, geacă, cască și mănuși.

”Pârâta în calitate de administrator al sectorului de drum pe care s-a produs evenimentul rutier, avea obligaţia legala de a monta garduri laterale de protecţie a autostrăzii pentru asigurarea siguranţei traficului pe autostrada. Acest eveniment nu se producea dacă elementele de siguranţă a traficului rutier erau montate corespunzător astfel ca să nu permită pătrunderea în autostrada a animalelor, în speţă câinele.

Mai mult, în zonă nu era montat niciun indicator privind posibila existenţă a animalelor”, a afirmat bărbatul în plângerea civilă depusă la Judecătoria Sebeş.

Din probele administrate în cursul judecăţii, instanţa a constatat că la locul producerii accidentului, gardul de protecţie lipsea pe sensul opus de mers, permiţând intrarea animalelor pe autostradă, respectiv trecerea câinelui spre sensul de mers pe care se deplasa motocilistul, putându-se reţine o culpă a CNAIR, săvârşită prin inacţiune.

”Ulterior producerii evenimentului rutier (17.09.2017), au avut loc lucrări de înlocuire a gardului lipsă şi reparare a celui degradat, între km 3016+000 şi km 304+000 pe sensul de mers dinspre Sibiu înspre Deva, cât şi pe sensul de mers dinspre Deva spre Sibiu, incluzând şi Km 309+227, rezultând că se impunea în acea porţiune împrejmuirea corespunzătoare cu garduri de protecţie care să împiedice pătrunderea animalelor pe autostrada”, a precizat instanţa de fond.

În final, petentul a obţinut daune de 9.327 de lei, reprezentând contravaloarea motocicletei (7.000 de lei), a echipamentului de protecţie distrus (2.177 lei) şi 150 de lei reprezentând consultaţiile medicale.

În plus, CNAIR mai trebuie să îi plătească suma de 2.571 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Soluţia Tribunalului mai poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

 

(Visited 429 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.