Cu toate acestea, directorul Felix Stroe (președinte al PSD Constanța) spune că prețurile nu sunt mari și că sunt impuse pentru a putea acoperi privind extragerea apei din subteran și investițiile în calitatea serviciilor. În realitate, RAJA face profituri uriașe pe spatele constănțenilor, în ultimii 3 ani compania înregistrând profituri nete de aproape 58 milioane de lei. Bineînțeles, la asemenea profit, și directorul general Felix Stroe merită un salariu de 30.000 lei pe lună, dublu față de salariul președintelui României.

Potrivit ANRSC, SC RAJA SA Constanța încasează 4,5 lei, fără TVA, pentru metrul cub de apă și 3,99 lei pentru mc de canalizare (câți metri cubi de apă consumi, tot atâția metri cubi plătești și canalizarea). Tarifele sunt de departe cele mai mari din țară, duble chiar față de alte zone. Spre exemplu, SC Apă Canal Nord Vest SA încasează de la populație 2,53 lei mc apă și 1,8 lei canalizarea; SC Compania de Apă Someș (Cluj) – 2,63 lei mc apă și 2,79 lei canalizarea; SC Apa Nova București – 3,31 lei mc apă și 1,74 lei canalizarea; SC Compania de Apă Oradea – 3,2 lei mc apă și 1,8 lei canalizarea;

SC Compania de Apă Arad – 3,2 lei mc apă și 3,21 lei canalizarea; SC Compania de Apă Arieș Turda – 3,16 lei mc apa și 3,02 le canalziarea; SC Compania Regională de Apă Bacău – 3,47 lei mc apă și 2,57 lei canalizarea; SC Aquabis SA Bistrița Năsăud – 3,17 lei mc apă și 2,76 lei canalizarea; SC Compania de Apă Oltenia SA – 3,34 lei mc apă și 2,19 lei canalizarea etc. (lista completă mai jos)

(sursa: mangalianews.ro).

 

Deși cifrele vorbesc de la sine și sunt publice pe site-ul ANRSC, directorul Felix Stroe povestea în urmă cu vreun an că prețul practicat de RAJA este chiar mic.

„Spre deosebire de celelalte companii – care au posibilitatea folosirii unor surse de suprafață, RAJA S.A. extrage apa furnizată din subteran, prin sute de foraje de mare adâncime, ceea ce implică mari cheltuieli cu energia electrică aferentă pompării din subteran. Și pe lângă cheltuiala cu energia electrică, anual SC RAJA SA plătește companiei Administrația Națională Apele Române milioane de lei pentru apa extrasă. Totodată, RAJA S.A. a cofinanțat, printr-un împrumut contractat de la B.E.R.D, cu peste 50 milioane euro cel mai mare proiect românesc din domeniu (apă – canal – epurare) în valoare de aproape 300 milioane euro, în urma căruia au rezultat investiții ce au intrat în patrimoniul UAT-urilor, implicit a județului Constanța. Cu privire la calitatea serviciilor prestate, subliniem că SC RAJA SA furnizează tuturor abonaților o apă potabilă sigură, procesele de captare, tratare și distribuție fiind monitorizate non-stop, activitate ce implică anual sute de mii de analize efectuate în laboratoare acreditate RENAR și un supracontrol pe care îl plătim din partea reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică de la nivelul fiecărui județ”, se arata într-un comunicat al RAJA.

În realitate, SC RAJA face profituri uriașe pe spinarea consumatorilor. Prețurile sunt piperate nu doar pentru a acoperi costurile de exploatare și funcționare a sistemului de alimentare cu apă, ci și pentru a asigura venituri consistente. Spre exemplu, În 2015, RAJA a avut un profit de 27 milioane lei la o cifră de afaceri de 264 milioane lei, în 2016 un profit de 20,78 milioane lei la o cifră de afaceri de 270 milioane lei, iar în 2017 un profit de 9,83 milioane lei la o cifră de afaceri de 284 milioane lei.

Felix Stroe, în prezent, președintele PSD Constanța. Foto: MEDIAFAX

La un asemenea profit, se impun și salarii pe măsură pentru cei care conduc compania, chiar dacă banii sunt făcuți din buzunarele constănțenilor. De aceea, potrivit ultimei declarații de avere de pe vremea de când era ministrul Transporturilor, directorul Felix Stroe a încasat în 2017 din salarii de la SC RAJA nu mai puțin de 351.904 lei, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 lei pe lună. La fel de mult câștigă și directorul adjunct, Aurel Presură, care, chiar dacă nu și-a mai actualizat declarația de avere din 2011, are un salariu asemănător.

Asta în condițiile în care, în anul 2017, președintele României a încasat din salarii 170.000 lei, președintele Senatului – 162.000 lei, președintele Camerei Deputaților 161.000 lei, iar premierul României puțin peste 150.000 lei. Observăm astfel că primii 4 oameni din statul român nu reușesc să câștige la un loc cât cei doi directori de la RAJA.

De asemenea, SC RAJA are peste 2.100 de angajați, mulți fini, nepoți, cunoștințe și obligații.

Este limpede că RAJA impune cele mai ridicate tarife la apă și canalizare din întreaga țară, astfel încât constănțenii ajung să plătească facturi aproape duble față de cetățenii din alte zone ale țării. Nu contestăm că particularitățile în ceea ce privește extragerea sau tratarea apei diferă de la o zonă la alta, dar profiturile și salariile uriașe, dar este clar că tarifele de la Constanța sunt calibrate pentru a asigura profituri uriașe și salarii consistente pentru conducători.

.

 

 

 

(Visited 4.506 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.