Potrivit legii, „paza și protecția se realizează prin forțe și mijloace militare sau civile, de către instituțiile specializate ale autorităților administrației publice, sau în regim privat, de către proprietarii sau deținătorii obiectivelor, bunurilor sau valorilor, precum și de către societățile specializate de pază și protecție”. Așadar, Primăria, ca proprietar al clădirilor și bunurilor școlilor, este obligată să asigure paza acestor instituții. Însă nu o face, deși i s-a solicitat în repetate rânduri.

Așa că părinții, organizați în asociații sau comitete, strâng bani și negociază cu firmele private de pază, pentru ca elevii să fie în siguranță la școală. Costurile sunt uriașe, însă. Firmele private de pază din Constanța vin cu tarife între 12 și 15 lei pe oră, fără TVA, pentru un singur agent. Așa că de aici, începe o adevărată nebunie printre părinți.

„Nu este deloc confortabil să tot ceri bani de la părinți, când toată lumea vorbește că învățământul este gratuit în România. Gratuitul acesta ne costă mult. Primăria nu asigură paza, nu face investiții în clase, manualele școlare sunt foarte proaste și toți profesorii cer auxiliare. E jenant pentru mine, ca președinte al comitetului de părinți, să tot cer bani, ba pentru aia, ba pentru alta. Dar cel mai mult ne costă paza școlii. Anul acesta ajungem la aproape 150 lei de elev, pentru tot anul”, ne-a povestit unul dintre părinți.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) a solicitat în repetate rânduri, în ultimii doi ani, ca administrația locală a municipiului Constanța să respecte legea și să asigure paza unităților școlare pe care le are în subordine.

„În acest moment, având în vedere faptul că Primăria și Consiliul Local Constanța aleg să ignore legea și să pună în pericol beneficiarii actului de educație, elevii și părinții Constanței au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur și simplu, acceptarea situației și participarea la cursuri într-o școală care nu le oferă garanția unui mediu sigur și prielnic învățării. Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiilor condițiile optime pentru procesul de învățare. Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituția României consacrează și garantează dreptul la învățământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria și Consiliul Local Constanța le pun în sarcina elevilor și părinților pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat și o amenințare la supremația legii fundamentale”, atrăgea atenția Asociația Elevilor din Constanța.

(Visited 1.185 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.