Sănătate

De ce petrec constănțenii ore întregi în Unitatea de Primiri Urgență a Spitalului Județean

Sursă foto: fundatiapentrusmurd.ro

Urgențele medicale sunt la ordine minutelor în Unitatea de Primiri Urgență (UPU) a Spitalului Județean Constanța, în special în sezonul estival, motiv pentru care, de cele mai multe ori, pentru o simplă durere de stomac pacienții așteaptă chiar și patru-cinci ore sau mai mult.

Scris de 
 pe data 
18 septembrie, 2018

Desigur, nu este deloc plăcut să petreci ore întregi la spital pentru ca în final să ți se administreze un medicament și să pleci acasă, însă medicii susțin că UPU Constanța nu funcționează pe principiul „primul venit, primul servit” cazurile fiind repartizate în coduri, în funcție de gravitate.

Codurile se stabilesc în triaj. Sistemul acesta ne permite să acordăm asistență medicală de urgență în funcție de gravitatea cazului, nu în funcție de presiunea pe care încearcă să o pună pe noi pacientul sau aparținătorii. Desigur, codul acordat inițial se poate schimba pe parcursul investigațiilor, însă, de regulă, pacienții care prezintă risc major vor primi asistență cu precădere, iar cei care nu prezintă riscuri vor aștepta mai mult”, a precizat medicul șef al UPU a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, Rodica Tudoran.

Astfel, spune medicul, există trei coduri importante, reprezentate prin culori diferite, ce pot fi atribuite pacienților care se prezintă la Urgență: roșu, galben și verde.

Important este ca pacientul de cod roșu să fie preluat în maxim 1 minut și să beneficieze de asistență medicală imediată. Cel de cod galben este următorul ca și gravitate, de aceea necesitând a fi preluat în maxim 10 minute de la sosire. Codul verde reprezintă acea categorie de pacineți care nu prezintă risc, motiv pentru care aceștia nici nu intră primii la consultație”, a spus Tudoran.

Medicul apreciază că UPU Constanța are o evoluție dinamică, întrucât programul stabilit inițiat în cazul unor pacienți poate fi decalat de apariția altor pacienți care au un risc mai mare de a dezvolta complicații.

„Dacă într-o oră îmi vin 20 de pacienți de cod verde, evident nu îi pot consulta pe toți, așadar, să presupunem că voi consulta zece, iar ceilalți 10 vor rămâne pentru ora următoare. Desigur, în următoarea oră mai vin alți 10, în acest moment făcându-se departajarea, pentru că, dacă asistenta de triaj consideră că trei dintre aceștia 10 care au venit în ultima oră au potențial de risc, este clar că vor fi prealuați înaintea celorlalți.

Între o durere de genunchi care deja stă de o oră să intre la consultație și o colică renală care vine mai târziu, însă pacientul se tăvălește de durere, este clar că cel din urmă va avea prioritate, întrucât afecțiunea lui, deși de cod verde, este ceva mai gravă”, a explicat Tudoran.

Astfel, spune medicul șef, ceea ce trebuie pacienții să înțeleagă este că sosirea lor la Urgență nu poate influența sub nicio formă timpul de așteptare, întrucât, în orice minut, unul, două sau trei cazuri care necesită îngrijiri medicale imediate pot fi preluate înaintea lor, chiar dacă pacienții au venit mai târziu.

Deși există în Urgență un afiș unde se explică foarte clar care este procedura, înțeleg că este greu să accepți că durerea ta este mai mică decât a celuilalt, care este preluat imediat. Cred că trebuie să insistăm pe acest subiect, să explicăm oamenilor că urgența de cod verde este preluată după cea de cod roșu, după cea de cod galben, chiar dacă acei pacienți s-au prezentat la triaj ulterior”, a conchis medicul.

 

Actualitate