Evenimentul, cunoscut și sub numele de Ziua Internațională a Zonelor Urbane, este aniversat cu scopul de a veni în sprijinul specialiştilor interesaţi, dar şi a publicului larg, cu soluţii pentru organizarea oraşelor fără a afecta mediul înconjurător.

Tineretul Național Liberal (TNL) din Constanța solicită Primăriei să să grăbească întocmirea Planului Urbanistic General (PUG). „Având în vedere că PUG-ul actual datează din 1999, acesta nu are cum să fie la curent cu fenomenul urbanizării de astăzi și problemele de mediu pe care le ridică creșterea poluării“, transmite TNL.

Acest PUG, învechit ca și mentalitatea celor care conduc orașul de atâția ani, nu ia în calcul o serie de inconveniente precum: poluarea atmosferică, poluarea fonică, problema lipsei parcurilor, lipsa studiilor privind mobilitatea urbană, problema dezvoltării haotice și inestetice a imobilelor. La toate acestea, se poate adăuga și calitatea precară a apei potabile în unele cartiere (în pofida celor afirmate de primarul Decebal Făgădău), faptul că anumite zone din Constanța se inundă după prima ploaie mai severă și nu în ultimul rând, apropierea anotimpului friguros va face ca numărul avariilor la CET să sporească!”, declară Ciprian Tudose, vicepreședinte TNL Constanța.

Tânărul liberal consideră că motivul pentru care municipiul Constanța se dezvoltă haotic și inestetic și după 30 de ani de la Revoluție îl reprezintă lipsa acestui Plan Urbanistic General, dar și lipsa unei viziuni de dezvoltare a orașului.

Prin adoptarea unui PUG nu se stabilește doar câte etaje poate avea o clădire și unde poate fi construită, ci se pot dezbate apoi politici urbane de interes maxim pentru orice constănțean: transportul urban și infrastructura, potențialul de dezvoltare economică a orașului, ponderea ocupării forței de muncă, securitatea cetățenilor și prevenirea criminalității. De aceea, reamintim primarului Decebal Făgădău că tinerii din Constanța (și nu numai) au cunoștințele necesare pentru a-și aduce aportul la dezvoltarea orașului, însă cadrul general trebuie asigurat de administrația locală.

Ne dorim ca, după adoptarea Planului Urbanistic General, administrațiile locale și județene să sprijine crearea de parcuri industriale și de acceleratoare pe diverse domenii, pe modelul administrațiilor liberale din Cluj Napoca sau Oradea, unde să ne putem dezvolta pe noi și orașul pe care îl iubim, fără să trebuiască să plecăm din județul sau din țara noastră”, a mai adăugat Tudose.

Liberalul îi solicită primarului Decebal Făgădău să aibă în vedere faptul că municipiului Constanța se află, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, pe locul 150 într-un clasament privind ușurința cu care cetățenii pot obține autorizații de construire. „Domnule primar, cu ocazia acestei zile, poate veți avea în vedere că în urma unui studiu făcut chiar în Constanța (pe lângă alte opt orașe din România), suntem pe locul 150 din 190 de orașe din alte țări privind ușurința cu care obții autorizații de construire. De ce? Pentru că la noi în țară, un posibil întreprinzător/investitor trebuie să completeze 24 de pași pentru a obține o autorizație, proces care poate dura 260 de zile. Poate că nu ar fi rău să încercați să demarați un sistem de digitalizare a procedurilor în Primărie, simplificând accesul constănțenilor la serviciile administrației publice locale, cu ajutorul tehnologiei”.

 

(Visited 717 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.