Hoții care poartă masca de protecție obligatorie în timpul unui furt riscă pedepse duble la închisoare, au decis judecătorii Înaltei Curți de Justiție și Casație.

Magistrații au stabilit că furtul comis de o persoană care poartă masca de protecţie obligatorie este o faptă calificată.

Hotărârea a fost luată la sesizarea Curţii de Apel Bucureşti, într-un dosar în care un bărbat este acuzat că a furat un telefon. Diferenţa între forma simplă şi cea calificată a infracţiunii constă în limitele de pedeapsă. Astfel, potrivit deciziei ÎCCJ, bărbatul riscă o pedeapsă mai mare, informează adevarul.ro.

„În situaţia în care infracţiunea de furt este comisă de o persoană ce poartă o mască, într-un spaţiu unde purtarea măştii este obligatorie, se reţine varianta calificată a infracţiunii de furt prevăzută de dispoziţiile art. 228 alin. (1) – art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal.”, şi, în consecinţă stabileşte: Îndeplinirea obligaţiei de a purta o mască de protecţie având aptitudinea de a ascunde fizionomia, în spaţiile publice în care actele normative în vigoare prevăd obligativitatea acesteia, atrage incidenţa elementului circumstanţial agravant prevăzut de art. 229 alin. (1) lit. c) din Codul penal, privind infracţiunea de furt săvârşită de către o persoană mascată”, este decizia ÎCCJ.

După decizia instanței, bărbatul riscă între 1 şi 6 ani de detenţie. În cazul infracţiunii de furt simplă, ar fi riscat o amendă sau detenţie între 6 luni şi 3 ani.

(Visited 400 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.