Actualitate

Decizie a CCR: a treia lege a Justiției este neconstituțională

Vlaer Dorneanu, președintele CCR

În ședința de marți, 13 februarie, din plenul Curții Constituționale a României (CCR) s-a decis că a a treia lege din pachetul de legi ale Justiției, privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, este parțial neconstituțională.

Scris de 
 pe data 
13 februarie, 2018

Potrivit CCR, Legea statululi magistraților și Legea privind organizarea judiciară includ prevederi neconstituționale, drept pentru care vor fi întoarse în Parlament după ce CCR va publica motivarea deciziilor.

Cu unanimitate de voturi, plenul CCR a decis că legea de modificare a Legii 317/2004 conține prevederi neconstituționale.

Soluția este de admitere, cu unanimitate, a unor texte care vizează diverse puncte din Legea de organizare și funcționare a CSM. Vreo cinci la număr”, a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

Au fost acceptate excepțiile de neconstituționalitate ridicate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Una dintre ele se referă la alegerea președintelui și a vicepreședintelui CSM, în sensul ca primul să fie ales de Secția de judecători, al doilea de Secția de procurori. Președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a arătat că judecătorii și procurorii au un vot egal în ceea ce privește alegerea conducerii CSM.

Actualul text ocolea practic textul constituțional, care spune că aceștia se numesc în urma alegerii de către plenul CSM”, a mai precizat Dorneanu.

Admisă a fost și excepția privind posibilitatea ca datele declarate de magistrați (cu privire la statutul de fost sau actual colaborator al serviciilor) să fie verificate de parlamentarii din Comisiile de control SRI și SIE. Judecătorii CCR au decis că s-ar încălca principiul separației puterilor.

 

Actualitate