Actualitate Constanța

Decizie definitivă a Curții de Apel: Arhiepiscopia Tomisului trebuie să returneze Ministerului Fondurilor Europene aproximativ 70.000 de euro

Curtea de Apel Constanța a decis că Arhiepiscopia Tomisului și un fost angajat al instituției trebuie să returneze suma de 70.000 de euro către Ministerul Fondurilor Europene. Decizia a venit după ce conturile bancare ale arhiepiscopiei fuseseră blocate în urma unei anchete DNA pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Scris de 
 pe data 
8 septembrie, 2022

CONTEXT. În 2018, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Constanța dispuneau trimiterea în judecată a responsabilului tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului în cadrul unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile și pe administratorul unei societăți comerciale. Cei doi au fost acuzați de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit anchetatorilor, în 2014, Arhiepiscopia Tomisului, condusă de Teodosie Petrescu, a depus un proiect pentru sprijinirea a 230 de persoane vulnerabile, înscrise la cursuri de formare profesională în diverse meserii.

Proiectul se numea „Egalitate pe piața muncii – Proiect pilot pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile”, iar beneficiarul proiectului era Agenția Națională Antidrog, care a semnat cu Arhiepiscopia un acord în baza căruia aceasta din urmă trebuia să desfășoare cursuri de formare profesională pentru operator introducere, validare, prelucrare date – calificare, îngrijire bătrâni la domiciliu și patiser – cofetar.

Arhiepiscopia Tomisului a externalizat o parte din cursurile de formare profesională, în meseria de patiser-cofetar, către firma celuilalt inculpat din dosar. Timp de trei luni, în perioada august – octombrie 2015, angajatul lui Teodosie și patronul de firmă au folosit cu rea-credință declarații și documente false, inexacte sau incomplete prin care se atesta în mod nereal realizarea activităților contractate în proporție de 100%.

Cursurile de pregătire practică pentru meseriile de patiser – cofetar nu s-au desfășurat, fapt cunoscut de cei doi inculpați. Procurorii DNA consideră că în urma acestor demersuri cei doi au obținut pe nedrept fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în sumă totală de 472.543 lei. Din această sumă, 346.903 lei au revenit Arhiepiscopiei Tomisului și 125.640 lei, firmei administrată de Băcilă. DNA a pus sechestru pe conturile bancare ale Arhiepiscopiei Tomisului, precum și pe conturile bancare deținute cei doi indivizi.

În cursul anului trecut, Tribunalul Constanța a decis condamnarea celor doi inculpați la doi ani și 6 luni de închisoare, cu suspendare și returnarea banilor la Ministerul Fondurilor Europene. Curtea de Apel a confirmat decizia judecătorilor Tribunalului, aceasta fiind definitivă.

Actualitate