Actualitate

Declarația Unică fiscală poate fi depusă online. Care este procedura

Începând de ieri, 17 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activităţi economice sau alte categorii de venituri, le poate declara online prin intermediul formularului electronic inteligent al Declaraţiei Unice, disponibil în Spaţiul Privat Virtual (SPV).

Scris de 
 pe data 
18 mai, 2018

Potrivit Agenției Naționale de Administrare fiscală (ANAF), „formularul calculează automat cuantumul impozitelor şi contribuţiilor datorate de persoanele fizice la bugetul de stat. Formularul poate fi accesat pe portalul ANAF în secţiunea Spaţiul Privat Virtual (www.pfinternet.anaf.ro), rubrica Descărcare declaraţii.

De asemenea, anunță ANAF, „serviciul electronic Spaţiul Privat Virtual este furnizat gratuit de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), iar înregistrarea este posibilă fără a fi necesară deplasarea la ghişeele ANAF. În acest sens, MFP a transmis prin poştă fiecărui contribuabil o scrisoare personalizată care conţine toate datele necesare înrolării din confortul propriei case.

Situația fiscală poate fi accesată oricând prin intermediul SPV și, totodată, prin intermediul platformei utilizatorii pot primi sau transmite o serie de documente, declaraţii fiscale şi alte informaţii fiscale utile.

Formularul se poate completa şi semna şi de deţinătorii de certificate digitale calificate, depunerea sfăcându-se pe www.e-guvernare.ro.

Am făcut un pas important către viitor: orice persoană fizică poate să depună online Declaraţia Unică şi astfel să economisească timp şi bani. Vreau să eficientizez activitatea ANAF, vreau să reduc birocraţia fiscală şi să încurajez trecerea de la hârtie la mediul electronic online”, a precizat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

ANAF precizează că, cei care vor depune declarația până la data de 15 iulie 2018, și vor efectua plata integral până la 15 martie 2019, vor beneficia de o reducere de 5% din suma totală datorată bugetului de stat.

De asemenea, dacă suma datorată, stabilită la nivelul veniturilor estimate pentru anul 2018, este plătită integral până pe 15 decembrie 2018, se acordă o reducere suplimentară de 5% din suma datorată.

Conform ANAF, principalele categorii de venituri care trebuie declarate de persoanele fizice provin din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, cu excepţia veniturilor din arendă, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură şi/sau silviculturătransferul titlurilor de valoare şi orice alte operaţiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum şi din transferul aurului financiar, jocuri de noroc realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, activităţile artistice şi sportive, în calitate de artişti de spectacol sau ca sportivi.

 

Actualitate