Actualitate Politică

Deputat Bogdan Bola: PSD a reușit să pună pe butuci Șantierul Naval Damen Mangalia

Scris de 
 pe data 
31 mai, 2024

Habarniștii PSD, care conduc Ministerul Economiei, au reușit în sfârșit ce și-au propus: să pună pe butuci Șantierul Naval Damen Mangalia. Peste 1.000 de muncitori vor intra, din iunie, în șomaj tehnic, iar acest lucru va avea un impact major pentru economia locală și pentru județul Constanța, în general.

Zilele acestea, compania Damen, unul din acționarii Șantierului Naval de la Mangalia, a solicitat insolvența societății Damen Shipyards Mangalia. Habarnistul Ștefan-Radu Oprea, care ocupă funcția de ministru al Economiei, a afirmat că se bucură, arătând că și alte companii (de stat) au mai trecut prin insolvențe și au renăscut, dând exemplu Hidroelectrica.

Or din prostie, or din nepricepere, or încercând să ne mintă, Oprea pune semnul egal între o companie care a fost căpușată și curățată în procedura de insolvență de băieții deștepți și care acum e avantajată de Pactul Verde European, cu o companie din domeniul industriei grele, care acționează în plan internațional, mult mai vulnerabilă la ce se întâmplă pe plan mondial

Încă din septembrie 2023, atrăgeam atenția asupra situație complicate cu care se confruntă șantierul. Atunci i-am adresat câteva întrebări ministrului Economiei, iar el mi-a răspuns sumar să stau liniștit că totul este sub control. Da, se vede acum la care control se referea, probabil la cel care va urma, adică la controlul sinecurilor PSD ce vor căpușa ceea ce o să mai rămână din acest șantier.

De ce s-a ajuns în această situație? Deoarece în anul 2023, Statul român a schimbat regula în timpul jocului și a decis că Damen nu mai deține controlul managerial al Șantierului naval Mangalia, acolo unde Statul Român este acționar majoritar, iar compania olandeză este acționar minoritar dar cu drept de management.

Nemulțumiți, olandezii au chemat România în arbitraj internațional. Evident, Damen își pierde încrederea și nu mai creditează/finanțează societatea Damen Shipyards Mangalia, iar aceasta, având datorii restante la Damen, intră în stare de insolvabilitate.

Astfel, Damen, ca să scape de influența clientelei de partid PNL – PSD (care se pregătește să preia managementul companiei), a solicitat Tribunalului Constanța să preia administrarea sau supravegherea companiei, în speranța că va găsi un investitor care să accepte să se asocieze, minoritar, cu Statul Român.

Așadar, băieții deștepți de pe malul Dâmboviției au pus ochiul și pe Șantierul de la Mangalia și nu le pasă că mii de oameni au de suferit. Pentru ei contează doar să căpușeze, să-și numească prietenii sau rudele în funcții plătite foarte bine. După ei, potopul!

Actualitate