Umor

Descoperire arheologică epocală la Constanța: Ulpia Vaipula Nostra, drumul pe care generalul roman Vergillium Eforiantus a fugit din Tomis

Textul acestui articol nu este o știre reală, este încadrat la rubrica de satiră și umor a publicației noastre, reprezintă un pamflet și trebuie tratat ca atare.

 pe data 
19 septembrie, 2023

Lucrările de reabilitare a b-dului 1 Mai – Șoseaua Mangalia au scos la lumină vestigii arheologice de o importanță istorică uriașă pentru Constanța și nu numai.

În zona podului Doraly, în urma excavărilor pe carosabil, a fost descoperit celebrul drum roman Ulpia Vaipula Nostra. Legenda spune că pe acest drum a fugit din Tomis generalul roman Vergillium Eforiantus atunci când populația tomitană s-a răsculat împotriva tiraniei și administrației catastrofale care acesta o impusese în cetatea de la Pontus Euxin.

„Este cea mai mare descoperire din ultimul secol. Pe acest drum a fugit Vergillium pentru a scăpa de furia cetățenilor și astfel cetatea Tomis a putut ulterior să prospere. Din analele vremii aflăm că generalul roman nu era deloc iubit de tomitani după ce acesta a vrut să pună bir pe parcarea căruțelor în cetatea, a vrut să scoată pavelele de pe drumuri puse de predecesorul său Decebal, dar și pentru că a blocat toată cetatea cu idei foarte proaste de resistematizare a străzilor”, ne povestește arheologul Mircea Prăfuleni.

Actualitate