Umor

Descoperire arheologică la Constanța: Ulpia Vaipula Nostra, drumul pe care Vergillium Eforiantus a pus limită de viteză carelor romane

Textul acestui articol nu este o știre reală, este încadrat la rubrica de satiră și umor a publicației noastre, reprezintă un pamflet și trebuie tratat ca atare.

 pe data 
15 februarie, 2024

De câteva zile, sute de arheologi din întreaga țară se află pe drumul dinspre Constanța și Valul lui Traian, unde se fac săpături și cercetări după o descoperire istorică colosală pentru aceste ținuturi.

Din primele informații, se pare că a fost descoperit celebrul drum Ulpia Vaipula Nostra, pe care guvernatorul roman Vergillium Efortiantus a pus pentru prima oară limită de viteză carelor romane. Istoricii consideră că din cauza acestei măsuri inexplicabile, legiunile romane au pierdut controlul și stăpânirea teritoriilor din apropiere.

„Din cauza limitărilor de viteză în deplasarea trupelor și carelor, romanii ajungeau tot timpul prea târziu la confruntările cu hoardele barbare atacatoare. În plus, romanii ieșeau foarte greu din cetatea Tomis deoarece același guvernator a resistematizat rutier cetatea și se produceau mari ambuteiaje”, povestește arheologul și istoricul Ilarion Ulcioreanu.

Istoricii vorbesc despre marea bătălie de la Cabinae Devotum, unde generalul Vergillium, din cauza propriilor măsuri impuse în cetate, a ajuns cu o mare întârziere, astfel că temuta hoardă Pesedelum Ciumatis a recâștigat teritoriile tomitane aproape fără luptă.

Actualitate