Actualitate

Deși CSM a dat aviz negativ, Guvernul a adoptat OUG 7. Tudorel Toader: Am făcut cinci mari modificări

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat marți că Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de modificare a OUG 7, fiind vorba despre cinci mari modificări.

Scris de 
 pe data 
5 martie, 2019

Toader a anunțat, la finalul ședinței Executivului, că Guvernul a adoptat noua formă a Ordonanței 7, care modifică legile justiției.

Ordonanța de Urgență – care conține în continuare controversatele prevederi care scot din subordinea procurorului general Secția de anchetare a magistraților – a fost aprobată deși Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ astăzi.

Principalele declarații ale lui Toader:

„Au existat cinci mari modificări ale OUG 7:

Am abrogat art 54, alineatul 1. Astfel, se revine la reglementarea anterioară: procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii. De asemenea, avizul consultativ va fi emis de secția de procurori a CSM, nu de plenul CSM
Am abrogat Alineat 7 indice 1, de la articolul 57, care interzicea delegările în funcții de rang înalt
Pierderea bunei reputații nu mai este motiv de pierdere a calității de magistrat

Am egalizat salarizarea specialiștilor IT

La Secția specială sunt necesari specialiști, ca la DNA sau DIICOT. La propunerea Ministerului Muncii s-a eliminat diferențierea salarială între specialiștii de la Secția specială și ceilalți specialiști.

La orele 14.00 am aflat că CSM a dat un aviz negativ pe total, nu doar pe cele 5 modificări discutate și convenite

Doamna premier a considerat că e necesar să pună în aplicare cele convenite de domnia sa cu reprezentanții magistraturii la întâlnirea de săptămâna trecută.

 

Actualitate