Actualitate

Despăgubirile pentru deținuți ar scoate 550 de milioane de euro din bugetul de stat

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) avertizează că intenția ministrului Tudorel Toader de a „premia“ infractorii aflați în penitenciare, va costa bugetul de stat între 370 milioane de euro şi 550 milioane de euro.

Scris de 
 pe data 
28 martie, 2018

Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii.

Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)„, se arată într-un comunicat de presă al FSANP, postat pe site-ul instituţiei.

În estimarea costului total, sindicaliştii susţin că au introdus o valoare mediană: nu toţi deţinuţii beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare.

Astfel, suma maximă care ar putea fi obţinută de 1 deţinut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut). Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcţia a 1.500 de şcoli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educaţia şi sănătatea fiind declarate priorităţi naţionale„, potrivit sursei citate.

Potrivit FSANP, CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor enumeră şi câţiva posibili beneficiari ai acestei iniţiative.

Printre aceştia, s-ar număra Gheorghe Ştefan (zis Pinalti), condamnat pentru corupţie şi eliberat după ce a executat o pedeapsă de 1.278 de zile de închisoare, care ar urma să primească despăgubiri între 6.390 € şi 10.224 €, Mihai Stoica, condamnat pentru înşelăciune şi eliberat după ce a executat 713 zile de închisoare, care ar urma să primească despăgubiri între 3.565 € şi 5.704 €, Mircea Băsescu, condamnat pentru trafic de influenţă şi eliberat după ce a executat a executat 860 de zile de detenţie, care ar urma să primească despăgubiri între 4.300 € şi 6.880 €, Nicolae Dumitru, condamnat pentru trafic de influenţă şi eliberat după ce a executat 568 de zile în detenţie, care ar urma să ia despăgubiri între 2.800 € şi 4.544 € sau Gregorian Bivolaru, condamnat pentru act sexual cu un minor şi eliberat după ce a executat 764 de zile de închisoare, care ar putea primi despăgubiri între 3.820 € şi 6.122 €.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că la minister este în lucru un proiect de lege care prevede că deţinuţii care au stat în condiţii necorespunzătoare şi nu au beneficiul celor şase zile, ieşind din penitenciar înainte de octombrie 2017, vor primi despăgubiri financiare.

 

Actualitate