Editorial

Despre lașitate și minciună în Biserica Socialistă Română

Sursa foto: ziuadeconstanta.ro

Laș – acesta este unul dintre cuvintele pe care îl folosesc pentru a-l descrie pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul-jurnalist-inginer Eugen Tănăsescu. Mincinos ar fi al doilea cuvânt. Avem de-a face cu un preot care s-a dovedit a fi laș și mincinos, chiar cu tupeul unui politician care trimite o scrisoare către Comisia Europeană în care spune că în România nu există stare conflictuală, că toate merg bine și economia e pe roze.

Scris de 
 pe data 
20 august, 2018

Pentru aceia dintre voi cărora le-a scăpat subiectul, aspectele sunt următoarele: săptămâna trecută publicam un articol despre postarea de pe contul preotului Eugen Tănăsescu, în care acesta îi numea retoric „muiengiști“ pe protestatarii din diaspora veniți la protestele din 10 și 11 august din Piața Victoriei. Pe Facebook au început să circule capturi ale postării, iar părințelul, probabil speriat de reacții, a ales să o șteargă. +1 la capitolul lașitate pentru domnul Tănăsescu.

După ce a văzut că treaba e serioasă, Tănăsescu a revenit cu o nouă postare în care, folosindu-și toate „abilitățile“ sale jurnalistice, încerca să convingă, sec, că este victima unui atac politic. Ca un adevărat pesedel, a aruncat valul de critici pe seama manipulării. „NU am asimilat Diaspora cu muiengiștii. Nu vă luați după manipulările din presă sau de aiurea. Dacă voiau adevărul, puteau să mă întrebe. E un atac politic pe ceva ce nu-mi asum și nu mă reprezintă“, a scris el pe pagina sa. +1 la capitolul lașitate și +1 la minciună. La acest moment, deja articolul avea peste 4 mii de share-uri și fusese preluat de foarte multe publicații și ziare online la nivel național.

Reacțiile la această încercare jalnică de fugă de responsabilitate nu au întârziat să apară. În sute de comentarii, oamenii își exprimau indignarea că o față bisericească exprimă o opinie vulgară, jignitoare și cu caracter politic. A răspuns sfidător la unele comentarii, până când s-a săturat să vadă cum niște „muiengiști plini de ură“ (după cum probabil îi consideră pe cei care l-au criticat) continuă să-l atace și a decis să-și închidă pagina de Facebook.

Același mesaj l-a publicat și pe contul său. La fel, comentariile critice au țâșnit precum apa din robinet după o întrerupere RAJA, însă el a continuat să spună că acel mesaj nu îl reprezintă și a șters toate comentariile care nu i-au convenit, motivându-și gestul prin a spune că erau înjurături. Mai punem +1 pentru lașitate și +1 la minciună.

Îl cunosc personal pe Eugen Tănăsescu, iar în ultima conversație pe care am avut-o, în urmă cu câțiva ani, mi-a spus că sunt plin de ură, pentru că îndrăznisem, într-o emisiune televizată, să-i reamintesc de salariul nesimțit de mare pe care îl primește de la stat șeful său suprem, patriarhul Daniel. De fapt, URĂ este cuvântul pe care Tănăsescu îl folosește des pentru a descrie motivația din spatele celor care nu sunt de acord cu el, celor care critică acțiunile îndoielnice ale Bisericii Ortodoxe Române, care-i arată cu degetul pe preoții grandomani și lacomi și mai ales a celor care îndrăznesc să se pună în calea bunăstării șefului său de la Constanța, ÎPS Teodosie Petrescu.

Aroganța și infatuarea ce îl caracterizează de câțiva ani buni de când îi cară umbrela și îi ține mantia lui ÎPS Teodosie, l-au făcut pe Eugen Tănăsescu să creadă despre el că este o entitate atotștiutoare, că este mult mai inteligent decât l-a înzestrat natura în realitate. Uneori chiar crede că are și umor. Ca să-ți dai seama de asta, este suficient să-i urmărești/asculți una dintre emisiunile de la Radio Dobrogea sau Neptun TV sau postările de pe pagina sa de Facebook. Ah, da, uitasem că și-a dezactivat-o!

Eugen Tănăsescu este unul dintre acei preoți care fac parte din Biserica Socialistă Română. Este acea biserică a mutrelor aparent evlavioase care, atunci când situația sau contextul politic o cer, pun mâna pe cădelniță sau tastatură, după caz, și le spun enoriașilor, mai direct sau mai pe șest, cu cine ar fi Dumnezeu mulțumit dacă ar vota ei. Cine este liderul politic care are dreptate și cine e sluga sătănelului, cine e dădător de bunăstare și cine e aducător de sărăcie, cine e plin de ură și cine nu sau, iată, cine-i muiengist și cine are gura plină doar cu tămâie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului a dovedit că este un preot care nu face cinste religiei și valorilor morale pe care ortodoxia le reprezintă, un jurnalist sub-mediocru, mincinos și care nu-și asumă cuvintele scrise, cât despre inginer… poate acolo chiar se pricepe, dracu’ știe.

 

Actualitate