Actualitate

Din 2035, în UE nu se vor mai vinde mașini cu motoare pe benzină sau diesel. Decizia a fost aprobată de toate țările membre

Din 2035 se interzice comercializarea de autoturisme noi cu motoare termice în toate statele Uniunii Europene.

Scris de 
 pe data 
29 iunie, 2022

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat, în noaptea de marţi spre miercuri, cinci texte cheie din planul UE privind clima, ajungând în special la un acord cu privire la fondurile destinate să ajute consumatorii să amortizeze impactul extinderii pieţei certificatelor de poluare la automobile şi locuinţe, informează AFP.

Reuniţi la Luxemburg, miniştrii Mediului din statele UE şi-au definitivat poziţia lor comună cu privire la obiectivul de încetare a comercializării de noi autoturisme echipate cu motoare termice din 2035, la repartizarea eforturilor climatice între state şi impunerea de ţinte pentru utilizarea pădurilor ca rezervoare de carbon, înaintea discuţiilor cu Parlamentul European în vederea finalizării acestor texte.

Însă propunerea referitoare la un „fond social pentru climă”, o altă componentă cheie a planului prezentat de Comisia Europeană în luna iulie 2021, a fost cea care a făcut obiectul unor negocieri îndelungate, ameninţând să blocheze acordul cu privire la celelalte texte din pachet. Planul european prevede obligarea furnizorilor de carburanţi şi combustibili utilizaţi la încălzirea locuinţelor să achiziţioneze, de pe noua piaţă a certificatelor de poluare, cotele care acoperă emisiile lor de CO2, aşa cum este cazul în prezent pentru furnizorii de electricitate şi anumite industrii. Preocupat de creşterea costurilor pentru micile întreprinderi şi gospodăriile cele mai vulnerabile, Bruxelles-ul a propus un „fond social” alimentat de veniturile generate de noua piaţă a certificatelor de poluare, extinsă la „locuinţe şi transport rutier”, pentru a compensa impactul creşterii preţurilor, via ajutoare directe „temporare” şi finanţarea lucrărilor care să le permită reducerea consumului de energie. 

Sursa: hotnews.ro

Actualitate