Printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui Ordinul Asistenților Medicali, Mircea Timofte, aceștia spun că o cotizație unică, fără a se ține cont de venitul salarial, va duce la falimentul asistenților medicali din medicina de familie, mai ales în condițiile în care 80% dintre aceștia au salariul minim pe economie.

„Asociaţia Naţionalӑ a Asistenţilor Medicali din Medicina Primarӑ vӑ aduce la cunoştinţӑ faptul cӑ introducerea cotizaţiei unice pentru asistenţii medicali din mediul privat, este echivalentul falimentului personal. Practic o taxӑ mai mare pentru cei încadraţi pe minim pe economie înseamnӑ excluderea acestora din sistem.

Vorbim de 16 000 asistenţi medicali din medicina de familie şi alte câteva zeci de mii din sectorul privat.  Cei cu salarii mai mari vor plӑti o taxӑ mai micӑ, iar celor cu salariul minim li se dubleazӑ suma datoratӑ cotizaţiei anuale cӑtre Ordin. Din salariul de 1263 ron cotizaţia va fi 408 sau 600 ron pe an, aceiaşi cotizaţie plӑtitӑ şi de un angajat la stat care poate ajunge şi la suma de 10 000 ron pe lunӑ. Vi se pare echitabil, nu este discriminare?”, spune  Andreea Adӑmoae Manole, președintele Asociaţiei Naţionale a Asistenţilor Medicali din Medicina Primarӑ.

Potrivit datelor oficiale,  80% dintre asistenţii din medicina primarӑ au salariul minim pe economie, iar aceștia ar fi de acord cu o taxă unică în momentul în care salariile asistenţilor din medicina privatӑ vor fi aliniate la salariile personalului angajat la stat.

„Vӑ rugӑm sӑ luaţi în considerare şi faptul cӑ renunţarea la organizarea cursurilor va produce un haos în rândul asistenţilor medicali. Ne punem toatӑ încrederea şi speranţa în dumneavoastrӑ cӑ veţi lua o decizie care sӑ fie corectӑ  pentru toţi asistenţii medicali, ţinând cont de faptul cӑ salariile pornesc de la minim pe economie”, se arată în scrisoarea deschisă adresată președintelui OAMMR, Mircea Timofte.

 

(Visited 6.694 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.