Actualitate

Dosar penal în cazul incidentului provocat de Diana Șoșoacă la un centru de vaccinare

Parchetul General a anunţat că a deschis, joi, un dosar penal după ce senatoarea ex-AUR Diana Şoşoacă a blocat pentru câteva ore un centru de vaccinare din comuna ieşeană Răchiteni, relatează RFI.

Scris de 
 pe data 
10 septembrie, 2021

Dosarul se află la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost deschis “ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de poliţie precum şi a formulării unei plângeri de către o instituţie publică”. Instituţia care a depus plângerea este Direcţia de Sănătate Publică Iaşi.

Potrivit sursei citate, Parchetul General a precizat că cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de zădărnicirea combaterii bolilor.

La rândul său, Poliţia Iaşi a anunţat că a demarat o anchetă, fără a furniza alte detalii.

Reamintim că senatoarea Diana Şoşoacă a blocat, pe 4 septembrie, un centru de vaccinare anti-Covid organizat în comuna ieşeană Răchiteni, plasată în carantină de aproximativ o săptămână. Şoşoacă a fost însoţită de un grup de protestatari anti-vaccinare.

În timpul unei transmisii live pe Facebook de la faţa locului, senatoarea a putut fi auzită scandând slogane precum: “Jos masca! Jos masca! Jos mascarada!”, “La puşcărie! Primarul la puşcărie!” sau “Fără vaccinare!”.

De asemenea, Şoşoacă a mai afirmat că nicio persoană nu este infectată în comuna Răchiteni, despre care a precizat că se află în circumscripţia sa:

“Este cea mai mare minciună a secolului. O comună care îşi trăieşte viaţa bine mersi. Nu există niciun infectat, doar pe hârtie. Niciun sătean, nicio persoană din comună nu cunoaşte pe cineva infectat. Totul este din hârtie. La 10 dimineaţa, trebuiau să vină cei de la centrul de vaccinare şi să îi vaccineze pe bieţii oameni, cu forţa, doar, doar or ieşi din carantină. Îi obligă să meargă cu botniţa pe străzi, în aer liber. În rest, se munceşte peste tot”.

Dr. Elena Popa, care a condus echipa mobilă de la Răchiteni, a declarat că s-a temut pentru viaţa sa şi a echipei sale:

“Ce am simţit? M-am temut pentru siguranţa mea, pentru siguranţa echipei şi am fost foarte dezamăgită de faptul că nu am reuşit să îmi îndeplinesc activitatea pentru care m-am dus acolo. Sincer, m-am temut pentru viaţa mea la un moment dat. De asta am şi ieşit în faţă, pentru că trăgeau de uşă, ţipau la uşă şi am ieşit ca să vorbesc cât pot cu dumnealor. Plus că eu am găsit acolo nişte cetăţeni care voiau să se vaccineze şi nu au putut să intre în clădire. Au fugit, au fost goniţi, nu ştiu să vă spun.

Noi am fost anunţaţi că poliţia ar fi acolo, dar nu au fost… Atitudinea lor a fost foarte agresivă, şi verbal, şi fizic. Eu am crezut că poate putem discuta cu dumnealor, dar cred că e o atitudine pe care eu nu o să o caracterizez. A fost un limbaj al oamenilor şi al dumneaei pe care eu nu îl voi utiliza niciodată. Pentru că pun în pericol sănătatea oamenilor, fizică, îi face să creadă nişte lucruri care nu sunt adevărate, dar adevărul este mult departe de ceea ce afirmă dumneaei. Este un pericol pentru noi toţi, pentru sănătate, în primul rând, pentru oameni, pentru ţara noastră, în general”.

Actualitate