Eveniment

Dosar penal și amendă de 5.000 lei pentru un bărbat care a produs 200 litri de vin și țuică în pivnița casei

Fie că locuiesc la casă la oraș sau la țară, toamna, foarte mulți români își prepară singuri tradiționalul vin de butuc sau țuica de fructe. Ce nu știu aceștia este că un polițist mai zelos îi poate băga la pușcărie pe motiv că produc alcool etilic fără plata accizelor, ceea ce constituie o infracțiune.

Scris de 
 pe data 
12 octombrie, 2022

Polițiștii au deschis un dosar penal și au aplicat o amendă de 5.000 lei unui bărbat în curtea căruia a fost depistată cantitatea de 200 litri de vin și țuică. Oamenii legii îl acuză astfel că a produs alcool etilic fără să se supună accizării.

Autoritățile au constatat că acesta nu ar fi fost înregistrat ca mic producător de vin la Autoritatea Vamală Teritorială Alba și au decis să îl sancționeze. Vinul a fost descoperit cu ocazia derulării unor percheziții în anul 2020, iar amenda a fost aplicată după doi ani de la identificarea cantității de vin. Proprietarul băuturii alcoolice a susținut la momentul respectiv că vinul era pentru nunta fiului său, informează adevarul.ro.

„Nu a făcut dovada provenienţei cantităţii de vin deţinute, iar justificarea că aceasta era destinată pentru nunta fiului nu are relevanţă pentru considerarea caracterului contravenţional al faptei”, au susținut vameșii care au aplicat amenda.

CITEȘTE ȘI: Polițist în uniformă, reținut după ce a furat din Dedeman un microcompresor pe care l-a ascuns în caschetă

Autoritatea vamală a fost sesizată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, care a clasat o anchetă penală deschisă la momentul respectiv. Procurorii au susținut că bărbatul „produce şi comercializează alcool etilic sub formă de coniac de casă şi ţuică, fără ca aceste produse să fie accizate”

În final, Judecătoria Alba Iulia i-a dat dreptate proprietarului vinului și a anulat amenda, însă decizia nu este definitivă.

Actualitate