Actualitate

E oficial! De luni, părinții cu copii până în 12 ani pot cere zile libere când școlile sunt închise. Legea a fost promulgată azi

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat sâmbătă legea care prevede acordarea de zile libere pentru părinţi dacă se închid şcolile. Actul normativ a fost adoptat de Parlament joi, informează adevarul.ro.

Scris de 
 pe data 
14 martie, 2020

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat joi cu unanimitate de voturi iniţiativa legislativă care îi obligă pe toţi angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinţi dacă şcolile se închid din cauza unor ”situaţii extreme”.

Propunerea legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ a fost adoptată în plenul Senatului in 3 martie. „Se acordă zile libere unuia dintre părinţi pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt arondaţi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ, arată digi24.ro.

Prevederile se vor aplica părinţilor ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ şi părinţilor copiilor cu dizabilităţi înregistraţi în cadrul unei unităţi de învăţământ. Pentru perioada în care vor sta acasă, părinţii vor primi 75% din salariul net.

Zilele libere plătite se vor acorda la cererea unuia dintre părinţi, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Prevederile se aplică pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, semnată de către ambii părinţi, cu excepţia familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menţionată.

Actualitate