Actualitate

Elena Udrea, 8 ani de închisoare cu executare. Ioana Băsescu, 5 ani de închisoare cu executare.

Ioana Băsescu, fiica fostului președinte al României, Traian Băsescu, a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecată alături de fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea. Udrea a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare.

Scris de 
 pe data 
2 martie, 2021

Sentința a fost dată de magistrații Curții de Apel București, iar decizia nu este definitivă putând fi atacată cu apel de către toate părțile din dosar, caz în care procesul va ajunge la instanța supremă.

Ioana Băsescu, alături de Elena Udrea și fostul șef al CJ Tulcea, actualul vicepreședinte, Victor Tarhon au fost judecați într-un dosar privind modalitatea de finanțare a campaniei prezidențiale din 2009. Alături de aceștia a mai fost judecat și omul de afaceri Dan Andronic, proaspăt condamnat definitiv la o pedeapsă cu suspendare în dosarul Ferma Băneasa, și alți doi complici.

Elena Udrea a primit mai multe condamnări pentru spălare de bani și luare de mită. Acestea au fost contopite și a rezultat o pedeapsă de șase ani de închisoare cărora li s-a adăugat un spor de doi ani. În total, Udrea va avea de executat opt ani de detenție.

Totodată, Ioana Băsescu a fost acuzată de delapidare și instigare la spălare de bani, fapte pentru care a primit mai multe pedepse, care au fost contopite, rezultând cinci ani de închisoare.

Victor Tarhon, la data faptei preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, a primit patru ani cu suspendare pentru luare de mită.

Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, va avea de executat șase ani de închisoare pentru mită.

Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Dan Andronic a fost achitat.

Inițial, magistratul anticorupție a cerut la Curtea de Apel București o pedeapsă de peste 15 ani în cazul Ioanei Băsescu.

Actualitate