Cristina Tunegaru, o profesoară de limba română din județul Ilfov, a scris pe pagina personală de Facebook despre o elevă care, după ce ar fi fost umilită de șoferul care conduce microbuzul școlii, ar fi primit și o interdicție din partea primarului comunei Petrăchioaia, Mihai Dobre, informează Libertatea.ro 

„O fetiță din clasa mea nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, începând de astăzi. I-a interzis primarul. Atenție, o fetiță de 13 ani, din clasa a VII-a, vine la școală singură când toți ceilalți copii urcă în microbuze. Situația e cel puțin revoltătoare.

Joi, la urcarea în microbuzul școlar, fata a trântit ușa la închidere, iar șoferul primăriei a decis că cea mai bună lecție pe care i-o poate da e să-i arunce injurii rasiale ca „cioară”, „țigancă jegoasă” și să o dea jos. Familia, pe bună dreptate, a apelat la ajutorul 112 pentru a se apăra de un evident abuz.“, a scris profesoara.

Reacția părinților a supărat mult și, în loc să-și asume responsabilitatea pentru situația generată de angajatul său, primarul comunei, Mihai Dobre, a hotărât că fetița nu mai are voie să se urce în microbuzul școlar, plătit din bani publici.

Pentru că nu acceptă când un părinte își apără drepturile. În ultimele zile, primăria a început o campanie de bullying agresiv împotriva micuței, care e acuzată în fața părinților și a școlii că prin gestul ei a distrus microbuzul. O fetiță de 13 ani a rupt ușa microbuzului! Dumnezeule! Vă dați seama ce e în sufletul ei acum, când toți colegii și părinții o privesc cu suspiciune, totul pentru că a fost umilită de un șofer rasist, când primarul amenință că va sista traseul tuturor microbuzelor din cauza acestui incident?

Când copiii din comunități dezavantajate abandonează școala, când devin victime ale accidentelor și ale rețelelor de trafic, nu e doar fatalitatea. Există niște oameni, bine plătiți de stat, care sunt vinovați, o vină difuză, acte de discriminare și umilință, neglijență, toate se adună. Nu putem fi nepăsători la umilințele copiilor noștri!“, a mai adăugat Cristina Tunegaru.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat pentru Edupedu.ro că instituția s-a autosesizat în cazul elevei de 13 ani.

Am discutat cu colegii de dimineață, s-a constituit dosar, care este în lucru. Se vor cita părțile, adică învățătoarea, școala, primarul și este posibil să dispunem o investigație”, a spus Asztalos, precizând că membrii ai CNCD vor merge la fața locului pentru a vedea ce s-a întâmplat, potrivit Edupedu.ro.

Președintele CNCD a adăugat că, în cazul în care se constată discriminare, primarul riscă amendă contravențională, care merge până la 30.000 de lei. Și președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, Iulian Cristache, a declarat că a luat legătura cu Ministerul Educației, la nivelul căreia există o comisie împotriva segregării.

Contactat de Libertatea, secretarul Primăria Petrăchioaia, județul Ilfov, a negat cele întâmplate, spunând că nimeni nu i-a interzis fetiței să circule cu autobuzul școlar.

Problema e mult mai complexă. Nu i s-a interzis domne’ să circule. Sunteți informat greșit. Nu i-a interzis nimeni să intre în microbuzul școlar. Microbuzul școlar e un bun al tuturor. Nu al elevei respective. Al tuturor copiilor, inclusiv al ei. Și trebuie să le îngrijim ca atare”, a spus Ninel Ioniță.

Întrebat despre scena în care fetița ar fi trântit ușa autobuzului școlar, secretarul primăriei a răspuns: „Nu știu ce să vă spun. Eu acum am văzut că vreți să faceți un caz din asta. O să facem o cercetare și vedem despre ce este vorba”.

 

(Visited 437 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.