AEC transmite că unii elevi nu au avut posibilitatea de a alege dacă vor sau nu să participe și că ar fi fost obligați de școală, dupa ce Inspectoratul Școlar Județean ar fi solicitat prezența elevilor la eveniment.

Acest tip de eveniment este o reminiscență a perioadei de dinainte de anul 1989 și care ne amintește cu tristețe că mentalitatea conducătorilor orașului nu s-a schimbat foarte mult”, spun reprezentanții AEC într-un comunicat trimis Edupedu.ro

Potrivit AEC, Inspectoratul Școlar Județean Constanța ar fi trimis o adresă circulară către unitățile de învățământ din județ prin care le-a fost solicitat să aducă elevi la această manifestare.

Deși există școli care au oferit opțiunea elevilor de a participa, fără nici-o imperativitate, reprezentanților AEC le-a fost reclamat că în licee precum Liceul Tehnic Pontica sau Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, elevii ar fi fost anunțați că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru.

Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situației de anul trecut, atunci când ordine „de la centru” au scos sute de elevi și studenți în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi ușor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în țări precum Coreea de Nord, țări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toți cetățenii trebuie să se conformeze.

Urmărind programele de acest gen, ne întrebăm ferm: Are nevoie orașul nostru de festivisme sau de o mai mare atenție asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanței, Decebal Făgădău, să dovedească interes real față de oraș, investind în educația de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetățenii pot ajunge să iubească orașul, așa cum edilul îndeamnă.

De asemenea, somăm Inspectoratul Școlar Județean Constanța să se dezică de astfel de evenimente și să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) este singura organizație de reprezentare a elevilor din județul Constanța, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor“, au transmis AEC.

 

(Visited 1.132 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.