Educaţie

Elevii din Constanța au inițiat o petiție, pentru a convinge autoritățile locale să asigure paza în școli

Elevii constănțeni au inițiat o petiție pentru a determina autoritățile locale să le faciliteze un drept de care ar trebui să beneficieze potrivit legii și anume, să le asigure pază și protecție în școli. 

Scris de 
 pe data 
23 mai, 2018

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) explică iniţierea petiţiei online afirmând că Primăria și Consiliul Local Constanța nu se conformează prevederilor legale și pun în pericol elevii.

Primăria şi Consiliul Local Constanţa aleg să ignore legea şi să pună în pericol beneficiarii actului de educaţie, elevii şi părinţii Constanţei au de ales între a plăti singuri serviciile unei firme specializate de pază sau, pur şi simplu, acceptarea situaţiei şi participarea la cursuri într-o şcoală care nu le oferă garanţia unui mediu sigur şi prielnic învăţării”, se arată în textul de susținere al petiției, semnat de Andrei-Mihai Tănase.

Elevii acuză membrii Consiliului Local că nu vor să aplice legea, pentru că sunt conștienți că părinții plătesc pentru a le asigura copiilor lor pază la școală.

Consiliul Local Constanța a refuzat și refuză constant să pună în aplicare prevederile legii, fiind conștient de faptul că oricum părinții elevilor vor scoate bani din buzunar pentru a fi siguri că le oferă copiiilor condițiile optime pentru procesul de învățare”, se precizează în text.

Reiterăm pe această cale faptul că art. 32, alin. (4) din Constituţia României asigură şi garantează dreptul la învăţământ de stat gratuit, costurile ascunse pe care Primăria şi Consiliul Local Constanţa le pun în sarcina elevilor şi părinţilor pentru plata serviciilor de pază fiind un atentat şi o ameninţare la supremaţia legii fundamentale.

Pe această cale, cerem ajutorul elevilor ce îşi doresc să înveţe într-un mediu sigur, părinţilor ce îşi doresc să nu mai fie nevoiţi să suporte costurile ascunse aferente asigurării pazei în unităţile de învăţământ astfel încât copiii lor să fie în siguranţă, dar şi profesorilor ce simt că integritatea lor fizică este pusă sub risc de către lipsa pazei şi conştientizează că nu e de datoria lor să joace rol de agent de pază, să ni se alăture în acest demers şi să cerem primarului Decebal Făgădău şi consilierilor locali ca în cel mai scurt timp să înfiinţeze un grup de lucru, împreună cu reprezentanţi ai altor autorităţi cu atribuţii în domeniu, iar până la 1 septembrie 2018 să fie adoptate măsuri pentru ca elevii constănţeni să înveţe în unităţi de învăţământ în care integritatea fizică nu le este pusă în pericol”, spune Andrei-Mihai Tănase, Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Potrivit art. 2, alin. (1) din Legea nr. 333/2003, republicată, Consiliul Local are obligaţia să asigure paza clădirilor în care unităţile de învăţământ îşi desfăşoară activitatea, acestea aflându-se în domeniul public al unităţii administrativ-teritoriale.

De asemenea, potrivit, art. 4, alin. (1) din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ (cu modificările şi completările ulterioare) Consiliul Local are obligația să aloce fonduri pentru securitatea clădirilor unităților de învățământ.

 

Actualitate