Educaţie

Elevii români ar putea învăța după aceleași manuale. Proiectul, aprobat în Camera Deputaților

Deputații au înaintat o ordonanță conform căreia elevii din România vor învăța după manuale unice, realizate la o singură editură.

Scris de 
 pe data 
21 martie, 2018

Deputaţii și-au dat acordul în privința ordonanţei care prevede ca Editura Didactică şi Pedagogică să fie subordonată Ministerului Educaţiei şi să editeze manualele obligatorii cu caracter unic după care vor învăța toți elevii din România.

Propunerea va merge pentru promulgare la președintele țării, vreme în care, se așteaptă și o decizie a aleșilor în privința legii manualului unic.

Proiectul, inițiat de fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a fost criticat de edituri și profesori, penturu că, în opinia lor, procedura duce la monopolizarea pieței manualelor.

Mai multe țări europene au încercat în trecut să adopte legi similare, însă, s-a renunțat repede la această idee, deoarece manualele respective promovau stereotipuri și nu erau niciodată tipărite la timp.

În majoritatea statelor se învață astăzi după manuale diferite. În Austria, de pildă, există 20 de manuale distincte pentru fiecare materie, în vreme ce, în Germania, doar 16 (câte un model pentru fiecare land în parte). În Bulgaria și Serbia manualele sunt supuse unor selecții și doar cele bune pot fi folosite, în vreme ce, în SUA, elevii au parte de cele mai bune materiale pentru pregătire.

 

Actualitate