Educaţie

Elevii vor fi testați COVID în fiecare luni și joi. Profesorii întreabă: „Și ore, când mai facem?”

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că testarea elevilor împotriva COVID19 se va realiza de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi, la începerea orelor.

Scris de 
 pe data 
15 noiembrie, 2021

Având în vedere că realizarea unui singur test durează 10-15 minute conform metodologiei înscrisă pe prospect, profesorii se întreabă cât timp le-ar trebui să testeze 30 de elevi la o singură clasă.

„Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se va realiza în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii. La nivelul fiecărei unități de învățământ se va organiza procesul de testare. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de către cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ, la începutul orelor de program. Testarea propriu-zisă este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, precizează Ministerul Sănătății, vineri, într-un comunicat de presă, preluat de g4Media.ro.

Potrivit Ministerului Educației, personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli în această săptămână, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.

CITEȘTE ȘI: Școlile din Constanța, focare de COVID. 49 de cadre didactice și 259 de elevi infectați în 2 săptămâni de școală

Ministrul Educației este acuzat însă de profesori că ia din nou măsuri pe genunchi care nu au nicio legătură cu realitatea. Cadrele didactice spun că pentru efectuarea unui singur test sunt necesare cel puțin 10-15 minute, iar într-o clasă cu 30 de elevi ar fi necesare cel puțin… 5 ore.

„Noi când mai facem ore? Dacă un singur test se efectuează în 10-15 minute, cât mi-ar trebui mie ca învățătoare să testez toți cei 30 de elevi cât am la clasă? Din nou, decizii luate pe genunchi de un ministru care nu contenește să ne surprindă”, povestește Adina, o învățătoare membru al unui grup de Facebook dedicat cadrelor didactice.

Actualitate